S kim će igrati Čelik: Od Maglaja do Usore i nazad

Igranje s Čelikom jedne raduje, druge rastužuje

S kim će igrati Čelik: Od Maglaja do Usore i nazad

S. Bošković

Sinoć je na vanrednoj skupštini NK Čelik određen novi sastav Upravnog odbora, ali i donesena odluka da ovaj klub krene iz Kantonalne lige ZDK.

U kantonalnoj ligi ponos Zenice će čekati drugi lokalni klubovi, njih sedam, a bit će tu i gradskih derbija, koji će u slučaju popravljanje epidemološke situacije sigurno privući veliki broj gledatelja na lokalnim terenima, prvenstveno kad gostuje Čelik.

Tu su tri gradska rivala, ZSK 2013, Nemila i Fortuna. Pored ova tri, Čelik će još snage odmjeriti s Novim Šeherom, Proleterom iz Makljenovca, Napretkom iz Šija i Varešom, a jedan potencijalni protivnik je Borac iz Tetova, čije učešće još nije potvrđeno, kao i povratnik NK Žepče u ovaj rang takmičenja. 

U ovom tekstu pokušati ćemo vam što bolje predstaviti lokalne rivale Čelika.

Nogomeni klub "Nemila"

Ovaj tim se nalazi u istoimenom naselju u blizini Zenice, a do 1992. godine nastupao je pod imenom FK "Bistirčak" Nemila.

Klub nastupa na istoimenom stadionu, koji je u poplavama koje su zadesile ovu regiju 2014. godine pretrpio veliku štetu. Nakon toga je rekostruisan, a predsjednik kluba Đemil Čolaković je tad izjavio:

"Hvala svima koji su nam pomogli da stadion ponovno vratimo u funkciju našem klubu. Ovaj dan biće posebno upisan u historiji NK "Nemila" jer predstavlja praktično novo rađanje kluba koji ima tradiciju".

Završetak rekonstrukcije stadiona obilježen je odigravanjem prijateljske utakmice ovog tima i NK Čelik. Malo je ko tad mogao slutiti da će nekoliko godina kasnije ove dvije momčadi igrati u istom rangu.

Proteklu sezonu, prekinutu nakon svega sedam odigranih mečeva NK Nemila je završio na petom mjestu sa sedam osvojenih bodova.

Nemila je u sezoni 2015/2016 bila blizu plasmana u viši rang takmičenja. Ovaj tim završio je na trećem mjestu, s svega pet bodova manje od dva vodeća tima, NK Zmaj i NK Fortuna.

Pored toga, ovaj tim je nekoliko puta osvajao Kup ZDK-a.

Nogometni klub "Proleter Makljenovac"

Ova ekipa dolazi iz Makljenovca, mjesta koje se nalazi u općini Usora.

Klub je osnovan 1956. godine i to dobrovoljnim prilozima mještana, a zanimljivo je da je 60ih godina prošlog stoljeća nakratko prekinuo svoj rad s obzirom na to da je jedna čitava generacija otišla na služenje vojnog roka.

Ipak, 1965. godine klub se vraća sportskim aktivnostima, te dugo vremena igra po međuopćinskim ligama.

Ovaj tim svoje utakmice igra na stadionu Plaža.

Proteklu sezonu Proleter je završio na šestom mjestu, dok je sezonu prije završio na posljednem mjestu lige ZDK. 

Nogometni klub "Napredak" Šije.

Ovaj klub, u blizini Tešnja, osnovan je 1976. godine, te se takmičio u općinskim, regionalnim i kantonalnim ligama, a danas nastupa u Kantonalnoj ligi Zeničko - Dobojskog kantona. 

Prošlu završenu sezonu Napredak je završio na trećem mjestu prvenstvene tabele, dok sezonu 2018/2019 fudbaleri ovog tima završavaju na drugom mjestu.

Nogometni klub "Vareš"

NK Vareš jedan je od najstarijih klubova iz ovog ranga takmičenja, a osnovan je poslije Drugog svjetskog rata i to ujedinjenjem dva kluba; NK Mladi Radnik i NK Metalac. Tako je nastao jedinstveni klub koji nosi ime grada.

Za vrijeme bivše države klub je nastupao po zonskim i republičkim takmičenjima, a u najboljim danima je bio na pragu ulaska u Drugu ligu Jugoslavije.

U 2017. godini klub je obilježio 90 godina nogometa u Varešu i to s mečom protiv drugog tima splitskog Hajduka, a boja kluba je zelena.

Klub je nekoliko puta bio nadomak ulaska u Drugu ligu Centar, međutim zbog loše infrastrukture stadiona taj korak nikad nije napravljen. 

Nedavno prekinutu sezonu NK Vareš je završio na drugom mjestu, dok sezonu prije na četvrtoj prvenstvenoj poziciji.



Nogometni klub "Novi Šeher"

NK Novi Šeher je klub osnovan 1964. godine, te su tako nedavno i proslavili 55 godina kluba.

Ova momčad poznate je po vrućoj atmosferi na stadionu Pod Lipićem, a tu ih čekaju i vjerni navijači Lipičari.

Klub ima amaterski status, ali raduje što pod svojim okriljem ima sve omladinske kategorije, koje s ponosnom nose plave i bijele boje tima.

U periodu od 2012. do 2017. godine ovaj tim se nije natjecao u seniorskom rangu, a 2017. godine vraćaju se u kantonalnu ligu ZDK, a navijači su pri povratku napravili sjajnu atmosferu.

Raduju se mečevima s NK Čelik, a sigurno je da će na domaćim susretima biti vatrena atmosfera. 

Najveći njihov uspjeh im je održavanje tradicije, a ne rezultat, dok posebnu važnost imaju utakmice s komšijskom timom "Natron" iz Maglaja, no taj susret nije odigran preko deset godina zbog toga što Natron nastupa u višem rangu.




Nogometni klub "Fortuna" Zenica 

Klub je nastao 2012. godine, a njegovi osnivači su bivši fudbaleri NK Zenica i NK Čelik.

U sastavu ovog tima nalaze se sve takmičarske selekcije, od predipionira do seniora, koji već šest godina nastupaju u kantonalnoj ligi.

Iz kluba su nam rekli da su nažalost poslije NK Čelik najstariji tim iz Grada Zenice, ukoliko se ne računa NK Nemila, koja je sa područja grada.

Seniorska momčad ovog tima gotovo uvijek se nalazi pri vrhu tabele, ali zbog nedostaka novca nije u mogućnosti planirati ulazak u viši rang, pogotovo nakon situacije s koronavirusom.

Kako su nam rekli, oni su tim koji je svima nezgodan protivnik, te nigdje ne idu s bijelom zastavom što je i većina ekipa osjetila na svom terenu.

Kao najveći uspjeh ističu školu fudbala koja egzistira već šest godina, a u njoj trenutno radi osam trenera, a mečevi NK Fortuna igraju se na stadionu "Kamberovića Polje"

Osvrnuli su se i iz ovog tima na susrete s NK Čelik, a ističu da ih ti mečevi ne raduju. Naprotiv, ističu da su tu da pomognu Čeliku s obzirom da su svi oni djeca tog velikana.

Nogometni klub Žepče

Potencijalni protivnik NK Čelik bit će poznato ime bh. fudbala, NK Žepče.

Često je ovaj tim igrao niže rangove, ali u sezoni 2001/2002 ulazi u Premijer ligu BiH i postiže historijski uspjeh. U prvom meču u elitnom rangu Žepče je dočekalo FK Željezničar, a na stadionu se pojavilo oko 6.000 gledatelja, a oko stadiona se skupilo još par hiljada.

Iste sezone Žepče igra sjajno i u kupu. Oni su u četvrtfinalu izbacili FK Sarajevo, no u polufinalu je bolji bio Željezničar.

Ovaj tim ima veoma bogatu historiju, te je nastupao i u Kupu EUFA u sezoni 2004/2005.

Tada su snage odmjerili s makedonskim Bashikimije. Gostujući susret završen je rezultatom 0:0, no zbog administrativnih popusta je registriran s 3:0. Uzvratni susret u Zenici je završen s rezultatom 1:1.

Elitni rang bh. fudbala napuštaju u sezoni 2007/2008 kad s svega sedam osvojenih bodova ispadaju iz lige.

Nakon toga, uslijedila je sezona u Prvoj ligi FBiH i završetak na sredini tabele. Ipak, samo godinu kasnije Žepče ispada u Drugu ligu FBIH - Centar, te odustaje od takmičenja.

Novi početak dogodio se u sezoni 2013/2014 gdje Žepče okuplja bivše fudbalere i kreće natjecanje od najnižeg ranga, odnosno lige ZDK-a.

Potražite više informacija na temu Kantonalna liga ZDK:

Uslijedio je plasman u viši rang, odnosno Drugu ligu Centar, no dalje nisu mogli. Prošlu sezonu okončali su na sredini tabele u istoj ligi, no zbog financijskih problema njihov povratak u ligu ZDK-a je veoma izvjestan.


Foto: Gradski informativni portal Žepče

OFK ZSK 2013 Zenica
Nažalost, nismo uspjeli stupiti u kontakt s službenim osobama ovog kluba, a kako iz nezvaničnih izvora saznajemo klub se nalazi pred gašenjem

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Benjamingst
Sretno Celiku da se sto prije vrate u Premijer ligu BiH. Bez Celika Premijer liga BiH nije ista....
5 1
Icardi7
Gdje god igras, tu smo mi, tvoji vijerni robovi
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi