Zašto je Sarajevo "puklo" u Mostaru? Neuigranost, limitiranost igrača ili trenerske greške?
Pred Varešanovićem je mnogo posla

Loša predstava bordo tima

Zašto je Sarajevo "puklo" u Mostaru? Neuigranost, limitiranost igrača ili trenerske greške? · Riječ, dvije...

A. Beganović

FK Sarajevo je pretrpio poraz na otvaranju drugog dijela sezone. Bolji od izabranika Mirze Varešanovića bio je Zrinjski (0:2), a šta se može očekivati od Sarajeva u nastavku sezone teško je reći.

Fudbalski klub Sarajevo, drugi dio sezone otvorio je onako kako je zatvorio prvi. Loša igra, loš rezultat i velika glavobolja, kako za novi stručni štab, tako i za armiju navijača bordo kluba, koja se s potunim pravom pita šta je zapravo krenulo po zlu?

Euforija, koja prati Sarajevo tokom svakog prelaznog roka, splasnula je nakon samo 90 minuta susreta u kojem je Zrinjski sa 2:0 savladao izabranike Mirze Varešanovića. Očekivano, rekli bismo, bez obzira što su iz Sarajeva ove zime odlučili promijeniti transfer politiku, te su u tim dovedeni i igrači za koja su plaćena za naše prilike ogromna obeštećenja.

A, šta smo zapravo vidjeli od Sarajeva u duelu sa Zrinjskim i zašto je bordo tim djelovao anemično? Da li zbog neuigranosti, limitiranosti igrača ili pak trenerskih grešaka?

Ako je suditi po sinoćnjem meču, Varešanović će forsirati sistem 4-2-3-1, koji je zapravo danas jedan od najzastupljenijih u modernom fudbalu.

Dva boka u defanzivi su sinoć držali Vršajević i Radović, dok su na stoperskim pozicijama bili Martinović i Šerbečić. Dakle, četiri igrača iz zadnje linije koji nikada nisu igrali zajedno, a i za mnogo bolje igrače od pomenute četvorke ovo bi predstavljalo veliki problem.

Ispred zadnje linije kao dva zadnja vezna ordinirali su Balta i Čirjak, dok su ofanzivnu liniju činili Kyeremeh uz desnu, Ziljkić uz lijevu aut liniju, te Varešanović u sredini i Oliveira kao špic.

Oglasi

Zapravo, od deset igrača u polju, samo trojica su u prvom dijelu sezone nosila dres Sarajeva i to Vršajević, Čirjak i Varešanović, a opšti je dojam da pripreme u Međugorju i Turskoj nisu poslužile svrsi, odnosno da tim izgleda totalno neuigran.

Krenimo redom. Klasičnih 4-2-3-1 u fazi odbrane se pretvaralo, da li po zamislima trenera ili zbog pomenute neuigranosti, u 4-4-2 jer je Varešanović konstantno izlazio na protivničke stopere, čak češće i od Oliveire. Tako je Zrinjski stalno imao višak u sredini kada bi loptu uspio gurnuti iza pomenutog dvojca, iako se plan igre bh. prvaka nije bazirao na tome. Mnogo češće su Plemići igru prebacivali u polje Sarajeva dugim loptama uz liniju ili dijagonalama na krila.

Istina, Sarajevo je imalo prividan posjed lopte, no bilo je jasno da iz njega izabranici Mirze Varešanovića neće ništa učiniti. Taj posjed je uglavnom bio na centru jer su prije svega dva zadnja vezna Čirjak i Balta bili spušteni do stopera i nedostajali su njihovi pasovi prema naprijed kroz samu sredinu.

Stekao se dojam da su obojica zadnjih veznih skloni ispunjavanju samo defanzivnih zadataka što je u ovom sistemu često pogubno. No, analizirajući neke utakmice iz prvog dijela sezone jasno je da Čirjak ima moć i da prema naprijed bude konkretan, a zašto u ovom meču nije bio, pitanje je na koje odgovor treba dati stručni štab. Da li su on i Balta imali takve upute od trenera ili je pak opet onaj faktor neuigranosti presudio?

Oglasi

Defanzivni dvojac uz aut linije, od kojeg se mnogo očekuje u ovoj formaciji, Vršajević i Radović, bio je nevidljiv prema naprijed. Vršajević, koji ruku na scrce, nema više tu bitnu moć ponavljanja, nije upustio nijedan centaršut u 90 minuta, dok se Radović nešto češće ubacivao ali bez konkretnog učinka.

Zrinjski je dobro koristio neuigranost zadnje linije Sarajeva u trenucima kada bi lopta bila u petercu bordo tima. Tičinović je svjesno izlazio na Šerbečića, pravo je pritisak na njemu, dok je svjesno ostavljao samog Vršajevića kojeg Šahinović nije mogao pogoditi.

Par puta je tako loptu izbio u aut ili je predao igračima Zrinjskog, a i kada bi ga pronašao, lopta je dosta dugo bila u zraku tako da je Tičinović imao vremena da zatvori Vršajevića. Bez problema su Plemići rješavali te situacije i dio tih taktički zamisli su odlično koristili.

Osim toga, bordo tim nije uspio nijednom stvoriti krilnim ofanzivnim fudbalerima Ziljkiću i Kyeremehu situaciju jedan na jedan tako da su njihove najbolje strane (lucidnost i brzina) ostale neiskorištene. I upravo u ovom segmentu se najbolje vidi ta neuigranost tima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ulaskom u igru Čatakovića i Vrančića sistem igre se barem rprividno promijenio u 4-4-2 sa Oliveirom i Čatakovićem kao najbližim igračima protivničkom golu. Varešanović je pomjeren bliže desnoj aut liniji na poziciju koju zapravo nije njegova primarna. I upravo odatle je pao drugi pogodak. Varešanović u defanzivi nije na pravi način ispratio Memiju koji sa Tičinovićem odigrava pas kao na treningu. Ovaj drugi ciljanim centaršutem pronalazi Bilbiju kojem nije bilo teško pogoditi. Pomogla je Bilbiji i loša reakcija golmana Šahinovića.

Sve u svemu, prostim riječnikom i iz ugla običnog ljubitelja fudbala Zrinjski je sa 50 posto mogućnosti dobio utakmicu i jasno je da je pred stručnim štabom Sarajeva mnogo posla. A, vremena je sve manje. Već idući vikend Sarajevu slijedi teško gostovanje na Pecari kod Širokog Brijega, pa zatim i derbiji sa Željezničarem i Veležom, a eventualni loši rezultati iz ova tri meča, u pravom smislu bi bordo tim gurnula u borbu za goli premijerligaški život.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

papagaj
Mirvic pere pare, ona guska i Hadzic ga cijede, Varesanovic kralj, samo nek potraje ABda
1 4
Krex87
Zna se vrlo dobro ko je kriv ! Borac, Vico i Vjetar ! mada ja mislim da i vazdušni pritisak od 70 milibara nije po mjeri igrača sarajeva :S
2 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi