'Rampa' u Saudijskoj Arabiji, mnogi tvrde da se sve raspada, ali šeici najavljuju 'eksploziju'
(AP Photo)

Bez ludovanja ovog januara

'Rampa' u Saudijskoj Arabiji, mnogi tvrde da se sve raspada, ali šeici najavljuju 'eksploziju'

M. Šljivak

Saudijski investicioni fond, koji je omogućio klubovima iz Arabije da u svoje redove dovedu velike svjetske zvijezde, odlučio je limitirati novac koji će biti uložen u zimskom prijelaznom roku.

Saudijska Arabija je prošle godine odlučila investirati milijarde eura u dovođenje velikih fudbalskih zvijezda. Sve je počelo prošle zime dolaskom Cristiana Ronalda, a za njim su potom dolazili Karim Benzema, N'Golo Kante, Aleksandar Mitrović, Neymar...

Ipak, ovog januara bogati šeici su odlučili da limitiraju potrošnju. Neće biti ludovanja saudijskih klubova na zimskoj pijaci, ali to ne znači da će investicije prestati.

Nova značajna ulaganja očekuju se tokom ljeta. Saudijci imaju namjeru iz Evrope dovesti ono najbolje i svoju ligu staviti rame uz rame s najboljim na svijetu.

Klubovi će tako u januaru sami morati finansirati transfere. Uz to će morati proći kroz seriju kompleksnih zahtjeva od vlade Saudijske Arabije koja mora svaki transfer lično odobriti.

Oglasi

Ovakva pravila mogla bi značajno smanjiti potrošnju u januaru, ali ipak novi bum je spreman za naredno ljeto kada nikakvih limita neće biti i očekuje se još stotine miliona dolara za transfere.

Pojedine zvijezde razmišljaju o odlasku

Pojedine zvijezde koje su došle u Saudijsku Arabiju prije nekoliko mjeseci, sada razmišljaju o odlasku i mnogi smatraju da bi se ovoj zemlji mogla ponoviti situacija Kine, kojoj se raspao veliki projekat dovođenja velikih imena.

Kinezi su kao i Arapi ulagali nestvarne cifre. Igrači u ovoj ligi bili su plaćeni desetine miliona eura na godišnjem nivou, no nakon nekoliko godina projekt im se potpuno uništio i dosta klubova je čak raspušteno.

Arapski fond međutim nema limita. Oni su spremni ulagati bez obzira na sve, no ima fudbalera koji ne mogu da se naviknu na život u ovoj zemlji i spremni su otići.

Roberto Firmino je prvi koji bi mogao napustiti Al Ahli, Karim Benzema se povezuje s odlaskom iz Al-Ittihada i vidjet ćemo hoće li do odlazaka zaista i doći.

Saudijci silno žele napraviti ligu koja će biti jedna od najboljih liga na svijetu, imaju novac, no nekad ni to nije dovoljno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti