Ne učimo na greškama - Savo Milošević sinoć je ponovio kardinalnu pogrešku Faruka Hadžibegića

Dobra utakmica, isti sastav, pa debakl

Ne učimo na greškama - Savo Milošević sinoć je ponovio kardinalnu pogrešku Faruka Hadžibegića · Komentar

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je odigrala najjadniju utakmicu u historiji i izgubila 0:5 od Portugala na domaćem terenu. Sreća je da su gosti pustili papučicu gasa u drugom poluvremenu, inače ko zna šta bi bilo. Prije utakmice u atmosferi se osjećao optimizam da možemo do pobjede protiv Portugala i ostanka u igri za direktan plasman na EURO, ali Savo Milošević je ponovio grešku Faruka Hadžibegića s početka kvalifikacija i spasa nam protiv furioznog Portugala nije bilo.

Debi Save Miloševića na klupi naše reprezentacije prošao je poprilično dobro. U Vaduzu smo igrali protiv slabašnog Lihtenštajna i slavili s 0:2, ali ono što je radovalo mnogo više od rezultata jeste pristup utakmici, te želja i volja igrača koji su igrali za gol više do samog kraja utakmice.

Nakon meča u Vaduzu, iako Lihtenštajn nije nikakvo mjerilo, mnogi su s optimizmom čekali utakmicu protiv Portugala upravo zbog tog pristupa, na čemu treba skinuti kapu Savi Miloševiću. Bio je to ogroman "update" u odnosu na njegova dva ovogodišnja prethodnika.

Međutim, sinoć oko 19:30 kada su sastavi bili poznati, obznanjeno je da na teren ide sljedećih 11 igrača: Šehić, Hadžikadunić, Barišić, Dedić, Kolašinac, Cimirot, Pjanić, Rahmanović, Demirović, Stevanović, Džeko.

Svima je odmah za oko zapalo da je to identičan sastav koji je počeo utakmicu u Vaduzu tri dana ranije. Već nakon 23 minute igre slutilo je na debakl, bilo je 0:3 za Portugalce i bez lažne skromnosti treba konstatovati da je sinoć naša selekcija odigrala zaista najjadniju utakmicu u historiji, te upisala najteži zvanični poraz, te izjednačila i najteži u historiji uopšte, kada smo u prijateljskoj utakmici istim rezultatom krajem 20. vijeka izgubili od Argentine.

Oglasi

Nakon utakmice na press konferenciji selektor Savo Milošević konstatovao je da nemamo snage za dva dobra meča u tri dana. Međutim, to je trebao znati ranije. Ponovio je istu grešku koju je napravio Faruk Hadžibegić na startu kvalifikacija.

Naime, u prvom kolu Bosna i Hercegovina je na Bilinom polju dočekala Island. Ekipa u sastavu Šehić, Ahmedhodžić, Miličević, Saničanin, Dedić, Gazibegović, Tahirović, Hadžiahmetović, Krunić, Demirović, Prevljak počela je i odigrala dobar meč protiv Islanda, te na krilima Dedića i Krunića slavila s 3:0.

Tri dana kasnije gostovali smo kod Slovačke. Uvjeren je selektor Hadžibegić bio da isti tim može iznijeti i to vruće gostovanje, ali se prevario. Izgledali smo zaista očajno, tromo, letargično i bezidejno, te upisali poraz od 2:0.

Ono što svakako treba spomenuti jeste i to da su protivnici, Portugal i Slovačka, u odnosu na mečeve tri dana ranije koje su igrali promijenili po nekoliko igrača, te izgledali dosta svježije i superiornije na terenu. 

Portugal je protiv Slovačke 13. oktobra igrao u sastavu: Costa, Dalot, Dias, Antonio, Cancelo, Fernandes, Palhinha, Silva, Ronaldo, Ramos, Leao.

Oglasi

Sinoć je na travnjak Bilinog polja istrčao s četiri izmjene. Antonio, Palhinha, Silva i Ramos su ostali na klupi, a igrali su Inacio, Pereira, Otavio i Joao Felix.

Slovačka je u prvom kolu remizirala protiv Luksemburga s početnim sastavom: Dubravka, Pekarik, Gyomber, Satka, Hancko, Kucka, Lobotka, Duda, Suslov, Polievka, Haraslin.

Samo dvije izmjene tri dana kasnije protiv nas bile su im dovoljne da izgledaju potpuno nadmoćno. Vavro i Mak zamijenili su Satku i Suslova što je protiv umorne selekcije BiH bilo sasvim dovoljno ne samo za pobjedu, nego i potpunu nadmoć na terenu.

Upravo su ove dvije utakmice, sinoć protiv Portugala i u martu protiv Slovačke, igrom bile naše najlošije u ovim kvalifikacijama. Obje imaju zajednički sadržilac - identičan sastav nakon dobre igre i pobjede tri dana ranije.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ako su ovo već pripreme za mart i utakmice baraža, nadamo se da će selektor i naš stručni štab izvući pouke iz sada već ponovljene greške, te da u finalnoj utakmici baraža, ako do nje dođemo, neće poslati identičan sastav na teren koji bude igrao polufinalni meč. 

Top Komentari

Culer
Novinar, prvačić. Kakve ba gluposti pišeš? Kakve greške? Jesi li uopšte gledao utakmicu? Eto samo naši igrači igraju po dvije tekme u 3 dana. Drugi ne. Norveška, Finska, Grčka rotiraju po 5, 6 igrača? Imaju svjetske igrače, a nemaju taj luksus. Idi umij se. Onda ponovo pogledaj bilo koju tekmu BiH i vidjećeš da ovo nema ni k od kvaliteta.
5 0
Bazarich
Ne kontam Pa koga da stavi kad samo jos gori na klupi sjede Druga stvar: nemamo svjezinu i snagu za 2 utakmice prica je za malu djecu. Pa nisu nasi igraci iz kukuruz liga dosli pa da ih treba fizicki pripremit. Kako ostali mogu igrati samo mi.ne mozemo. Mjerilo nek nam svima bude zri jski kako se borio protiv aston vile, ono im treba pustat prije svake utakmice. Pozdrav
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi