Sedam novih pravila: Ni izvođenje penala više neće biti kao nekada - iz golmanskog ugla!

Promjene u Premier ligi

Sedam novih pravila: Ni izvođenje penala više neće biti kao nekada - iz golmanskog ugla!

Engleska Premier liga je spremna uvesti sedam novih pravila pred sezonu 2019/2020 i jasno je da će fudbal na Otoku doživjeti male, ali promjene zbog kojih dosta toga više neće biti onako kako smo navikli.

Čelnici engleskog fudbala žele dovesti stvari "pod konac", dosta stvari će se promijeniti, a neke će otići u historiju.

Tačnije, Premier liga ukida "sudijsko bacanje lopte" kakvo poznajemo.

Sudijsko bacanje se izvodi u slučajevima zaustavljanja igre iz "neobičnih razloga". Dakle, kada igra nije prekinuta zbog faula, auta i sličnih stvari.

Glavni arbitar bi tada bacao loptu na mjesto gdje se ona nalazila prije prekida igre, a ponekad bi nakon toga nastao "haos".

Iako bi se u pomenutim situacijama uglavnom poštovao fair-play, tokom godina smo mogli vidjeti nekoliko izuzetno "ratobornih" i napetih sudijskih bacanja.

Međutim, takvo sudijsko bacanje od naredne sezone više ne postoji u engleskoj Premier ligi. Sada će se lopta davati direktno igraču koji ju je zadnji dodirnuo prije prekida igre i stavljati na mjesto na kojem je to učinio.

Sedam promjena pravila u PL od sezone 2019/2020:

1. Igranje rukom u kaznenom prostoru

Golovi postinuti nakon kontakta lopte i ruke igrača neće biti priznati bez obzira na namjeru. Dakle, ukoliko lopta dodirne ruku igrača prije postizanja gola, bilo da se to desi slučajno ili namjerno, gol ne važi.

2. Zamijenjeni igrači mogu napustiti teren na bilo kojem njegovom dijelu

Kako bi se spriječilo "trošenje vremena", igrač koji je zamijenjen može napustiti granice igrališta na bilo kojem mjestu na terenu. Više to neće morati biti sredina igrališta.

3. Bez igrača tima koji napada u živom zidu

Igrači tima koji napada i koji izvodi slobodan udarac više neće moći stajati u živom zidu. U živom zidu mogu biti samo igrači tima koji se brani.

4. Sudijsko bacanje lopte

Od sljedeće sezone, lopta će se vraćati ekipi u igraču koji je bio u njenom posjedu u trenutku prekida igre.

Da li će je on, zbog fair-playja, dati drugom timu, potpuno ovisi o ličnoj odluci.

5. Golmani i penali

Od nove sezone golmanima se zabranjuje da stoje iza gol linije tokom izvođenja penala. Zabranjuju se, tačnije, sve kretnje golmana prije nego što protivnički igrač izvede penal, kao i dodirivanje okvira gola.

Tako golmani neće više moći kretnjama pokušavati zavarati izvođeča penala, pa njihovi "rituali" odlaze u prošlost.

6. Kartoni za trenere

Šefovi struke i pomoćnici će dobijati žute i crvene kartone, baš poput igrača u polju.

7. Proslave

Igraču će biti moguće dati karton zbog proslave gola, čak iako isti bude poništen.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Zoilomas
Govna!!! EUEFA MAFIA
1 0
Zaštita Identiteta
Sve su usrali :(
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi