"Šef" italijanskog zdravstvenog vijeća: Ne vidim kako fudbal može biti vozilo za širenje virusa

Locatelli odgovorio na pitanje o riziku u slučaju nastavka Serije A

"Šef" italijanskog zdravstvenog vijeća: Ne vidim kako fudbal može biti vozilo za širenje virusa

Predsjednik Vrhovnog zdravstvenog vijeća, Franco Locatelli, je tokom današnje press konferencije odgovarao i na pitanja vezana za nastavak fudbalskih takmičenja u Italiji.

Locatelli je djelovao prilično siguran kada je istakao da vjeruje da je rizik za širenje zaraze novim koronavirusom kroz fudbal izuzetno mali.

"Ne vjerujem da fudbal može predstavljati vozilo za širenje zaraze kada su tu 22 fudbalera, plus šestorica koja ulaze sa klupe i trojica sudija", rekao je Locatelli, pa nastavio:

"Za to je potreban čvrst kontakt, a ovo mi se ne čini dovoljno čvrstim."

Istina, fudbal jeste kontaktni sport, ali je plan Italijana da se vrše redovna testiranja igrača kako bi se utvrdilo da li su slučajno pozitivni na Covid-19 prije nego što istrče na teren.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Italijanske fudbalske vlasti se nadaju da će nastavak treninga ekipama iz Serije A biti dozvoljen 4. maja. Tada se očekuje olakšavanje restriktivnih mjera u Italiji s obzirom da epidemija u ovoj državi pokazuje znake "smirivanja".

FIGC (Italijanska fudbalska federacija) je već izradio protokol prema kojem ekipe mogu nastaviti treninge i eventualno nastaviti takmičarsku sezonu. Osim testiranja, tu su mjere poput izolacije u trening kampovima...

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi