Posljednji ples velikog majstora: Senijad Ibričić danas završava karijeru

Odlazi bh. legenda

Posljednji ples velikog majstora: Senijad Ibričić danas završava karijeru

E. Ganibegović

Bivši fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine i legendarni fudbaler Senijad Ibričić danas završava karijeru. 

Ibričićeve Domžale danas od 15 sati igraju utakmicu 35. kola slovenačke Prve lige protiv Celje i to će za našeg majstora biti posljednja utakmica u karijeri.

Naš majstor karijeru je počeo 2003. godine u rodnom Sanskom Mostu igrajući za Podgrmeč. U julu 2004. godine prelazi u NK Zagreb s kojim potpisuje prvi profesionalni ugovor.

Nakon četiri godine seli u Split i potpisuje za Hajduk, a boravak na Poljudu obilježio mu je karijeru. U Dalmaciji ga pamte kao apsolutnu legendu.

Zadržao se Ibričić u Hajduku samo dvije i po godine, do janura 2011. godine kada prelazi u moskovsku Lokomotivu, ali je za vrijeme provedeno tamo stekao status ikone.

Naime, Ibričić je s Hajdukom 2010. godine osvojio hrvatski Kup, a bio je i najbolji strijelac tog takmičenja s osam golova, te je ponio laskavo priznanje "Hajdučko srce".

Oglasi

Hajduk pred trofejem, nitko još nije 'okrenuo' finale kupa - tportal

Ukupno je za Hajduk odigrao 92 utakmice na kojima je postigao 40 golova i upisao dvije asistencije, a samo u Domžalama ima bolji učinak.

Nakon odlaska Senijada, Hajduk je osvojio još samo jedan trofej i to također hrvatski Kup 2013. godine.

Nakon Lokomotive u kojoj se zadržao godinu i po, Senijad odlazi u Gaziantepspor, pola godine je bio tu pa prešao u Kasimpašu, da bi nakon pola godine otišao u Erciyesspor.

Ponovo je nakon pola godine promijenio klub i to nakon što je poslan na posudbu u makedonski Vardar što se ispostavio kao sjajan potez jer je 2015. godine s ovim klubom osvojio titulu prvaka Makedonije, što mu je jedina titula prvaka neke zemlje u karijeri.

Oglasi

Po povratku s posudbe nije se zadržao u Erciyessporu nego je otišao u Karsiyaku koju također napušta nakon pola godine i seli u iranski Sepahan kod Igora Štimca. Tamo je odigrao samo pet utakmice i u ljeto 2016. pojačava Koper, da bi godinu dana kasnije otišao u Domžale u kojima evo danas kao kapiten završava karijeru.

Što se tiče reprezentacije, Senijad je za Bosnu i Hercegovinu nastupio na 43 utakmice i postigao četiri gola. Debitovao je 2005. godine u prijateljskoj utakmici protiv Irana kada smo poraženi 2:1, a odigrao je posljednjih 15 minuta susreta.

Bio je Senijad član zlatne generacije Zmajeva koji su otišli na prvo i za sada jedino veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Brazil. Sjećamo se odlučujuće utakmice u Kaunasu protiv Litvanije kada je ubacio loptu u teren i tako ukrao nekoliko sekundi vremena i zaradio žuti karton.

U Brazilu nažalost, jedini uz rezervne golmane Fejzića i Avdukića, nije dobio priliku da zaigra ni minute i nakon toga se oprostio od reprezentacije kojoj je sigurno još mogao dati.

Oglasi

Senijad ima i jaku vezu s kapitenom naše selekcije Edinom Džekom. Godinama su bili cimeri u reprezentaciji, zajedno idu na godišnje odmore, supruge im se poznaju, a i svom sinu dao je ime Edin. Upravo mu je kum Edin Džeko.

Godinama je u braku sa suprugom Anitom bez koje, kako kaže, od Zagreba pa dalje nije nigdje išao. Veže ih poznanstvo iz osnovne škole i otada su nerazdvojni.

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

Senijade, hvala na svemu i sretno!

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

shzloshzlo
Hvala za sve majstore!
4 0
denimen9
Ibricic je igrao lopte u svoje vrijeme bas dobro. Nesto kao danas Payet, tik ispod svjetske klase.
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi