Barbareza danas dok gleda svoj klub mnogo boli: "To je prava sportska tragedija"

Nekada najbolji strijelac HSV-a

Barbareza danas dok gleda svoj klub mnogo boli: "To je prava sportska tragedija"

E. Škorić

Sergej Barbarez postigao je 14 golova u 62 nastupa za Hansu Rostock i 76 golova u 215 utakmica za HSV, pa je njemačkom Bildu bio idealan sagovornik pred nedjeljni derbi današnjih drugoligaša.

49-godišnji Barbrez ostavio je traga u Njemačkoj igrajući za nekoliko timova. Nakon Veleža, Mostarac je nastupao za Hannover, Union Berlin, Hansu, Borussiju Dortmund, HSV i Bayer Leverkusen.

Ipak, najviše toga prošao je s HSV-om, današnjim drugoligašem koji nije uspio da se vrati u elitu prošle sezone, ali sada će svakako pokušati to da uradi. Ovaj tim je pobjedom nad Braunschwaigom otvorio sezonu, a u nedjelju ga čeka duel s Hansom.

"1996. godine Hansa mi je dala priliku igrati u najvišoj njemačkoj nogometnoj ligi. Meni se tada ostvario san iz djetinjstva. Rostock je ponovo uskrsnuo samo godinu dana ranije. Cijela regija je bila totalno euforična i stajala je iza kluba. Moja dva trenera tamo, Frank Pagelsdorf, a zatim Ewald Lienen, puno su me ohrabrivali. Još uvijek sam u kontaktu s Ewaldom", rekao je Barbarez za Bild, pa je dodao:

"U Hamburgu je moja karijera konačno krenula. Također sam iz Dortmunda prešao u Hamburg zbog trenera Pagelsdorfa. Tamo je ekipa bila super. Dobio sam potrebnu zahvalnost i prihvaćanje u HSV-u i mogao sam se vrlo dobro razvijati".

Nekadašnji kapiten reprezentacije BiH je prve sezone (2001.) bio prvi strijelac Bundeslige s 22 gola.

Oglasi

"Još uvijek sam jako ponosan što sam bio jedan od samo trojice profesionalaca HSV-a koji su osvojili ovaj naslov uz Uwe Seelera i Horsta Hrubescha. I to u osrednjoj sezoni kada smo završili tek na 13. mjestu".

Gdje se nalazi taj laskavi trofej sada?

"Naravno da mnogo cijenim taj trofej i nalazi se u mom podrumu, u mom privatnom muzeju".

Boli li vas kada gledate HSV u drugoj ligi?

"Prava je sportska tragedija da je ovaj klub sada u drugoj ligi i teško mi je to gledati".

Iako je igrao i za Hansu i za HSV, legendarni Barba ipak ima vlastito opredjeljenje pred nedjeljni derbi.

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

"Ako Hansa bude dobro igrala u kontranapadima, imaju realne šanse. Ali da budem iskren, očekujem pobjedu HSV-a", dodao je legendarni napadač, koji je za BiH igrao od 1998. do 2006. godine i postigao je 17 golova na 47 nastupa, a kasnije je nakratko bio imenovan selektorom.

Bio je prije nekoliko godina jedan od kandidata za novog selektora, ali na kraju nije izabran iako je to bila velika želja mnogih bh. navijača.

Top Komentari

FahroKonjHodzic
idi igraj pokericu mrtvi kocosu propali kockar obicni propali si posto
0 17
King_Kenny
...na zalost,ovaj covjek koji se uvijek odazivao pozivima u reprezentaciju i davao maksimum,nece nikad dobiti priliku da sa klupe vodi bilo koju selekciju BiH dok je vode ovi neprijatelji drzave...
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi