Milan, Inter i Juventus pomnoženi s nulom: "Mali" pokazali snagu, prijedlog velikana pao u vodu
FOTO - EPA

Ovome se niko nije nadao

Milan, Inter i Juventus pomnoženi s nulom: "Mali" pokazali snagu, prijedlog velikana pao u vodu

A. Beganović

Danas je održana Skupština Lige Seria A koju čini 20 klubova iz elitnog ranga talijanskog fudbala. Na Skupštini se raspravljalo o prijedlogu o smanjenju broja klubova u Seriji A iza kojeg stoje Inter, Milan i Juventus. No, taj prijedlog je odbijen. Naravno, velikani talijanskog fudbala se neće lako pomiriti s ovom odlukom i sasvim sigurno će nastaviti lobirati za usvajanje, ali može se reći da su danas pomnoženi s nulom.

Inter, Milan i Juventus se u talijanskom klupskom fudbalu za malo toga pitaju. Barem tako se može zaključiti nakon današnje Skupštine Lige Seria A.

Naime, predstavnici pomenutih klubova, odnosno talijanskih klupskih velikana, posljednjih nekoliko mjeseci su lobirali kako bi se broj klubova u Serija A sa 20 smanjio na 18.

Međutim, njihova lobiranja nisu urodila plodom, odnosno Skupština Lige Seria A je većinom glasova odbacila takav prijedlog. Od 20 članova Skupštine njih 16 je bilo protiv ovog prijedloga.

A, da je prijedlog odbijen za talijanske medije je potvrdio i prvi čovjek Torina, Urbano Cairo.

Oglasi

U Italiji prate Španiju i Englesku

"Skupština je velikom većinom, šesnaest glasova protiv, potvrdila želju da se s jedne strane zadrži pravo na dogovor i veto, a s druge da se zadrži format dvadeset ekipa u Seriji A. Također, ako pogledate najvažnije lige u Evropi, englesku i špansku, one imaju dvadeset ekipa u elitnom rangu. To znači da je to format koji funkcionira", izjavio je predsjednik Torina.

Predsjednik Torina se osvrnuo i na nedavno održani sastanak čelnika Intera, Milana i Juventusa sa čelnicima Fudbalskog saveza Italije na kojem se upravo razgovaralo u smanjenju broja klubova u Seriji A.

"Po mom mišljenju taj sastanak od većine članova Lige Serije A nije dobro prihvaćen. Jedino je ispravno da Liga ima svoje jedinstvo. Postoje prava koja Liga ima i mora imati povezana s činjenicom da Liga Serije A održava sav talijanski fudbal. Posljedično, mora imati svoju autonomiju i zadržati pravo veta.

Tajming tog sastanka je, dakle, bio potpuno pogrešan. Oni su imali su pogrešan odnos prema meni, kao i prema ostatku Skupštine. Budući da smo u udruženju s dvadeset ekipa, ispravno je da postoji međusobno poštovanje koje je u ovom slučaju izostalo", riječi su prvog čovjak Torina.

Cairo i jedan od čelnika Intera, Morattta, u ugodnom razgovoru

Na kraju je Cairo istakao da Juventus, Inter i Milan su željeli stvoriti malu Superligu, a osvrnuo se i na prijedlog Torina za reformu fudbalskog sistema u Italiji.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Klima na Skupštini je bila srdačna, diskutovalo se bez povišenih tonova. Ono što su oni željeli učiniti izgledalo je kao mala Superliga. Što se tiče prijedloga Torina, postoji vrlo složen i bogat dokument sastavljen uz doprinos svih, uključujući i onih koje idu do Gravine (predsjednik Saveza) tokom sedmice", zaključio je predsjednik Torina.

Dakle, od promjene broja učesnika u Seriji A neće biti ništa i pored toga što su taj prijedlog na sto stavili čelnici vodećih talijanskih klubova, Intera, Juventusa i Milana. Seria A će i dalje brojati 20 klubova.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi