Za Džeku nema odmora tokom Svjetskog prvenstva: Igrat će na do sada neviđenom takmičenju

Italijani najavljuju

Za Džeku nema odmora tokom Svjetskog prvenstva: Igrat će na do sada neviđenom takmičenju

Admin Čaušević

Svjetsko prvenstvo u Kataru igra se od 21. novembra do 18. decembra. Na najvažnijem fudbalskom takmičenju neće biti reprezentacije BiH. 

U Kataru možda neće biti ni Italijana. Aktuelni evropski prvaci nisu igrali u Rusiji 2018. godine, a sada ih čeka baraž. Prva prepreka je Sjeverna Makedonija, a zatim bolji iz duela Portugal - Turska.

S Apenina su prije nekoliko dana stigle vijesti od zahtjevnom i komplikovanom projektu kojeg planira realizovati rukovodstvo Serije A dok traje Mundijal u Kataru.

Prema najavama Italijani u SAD-u planiraju igrati turnir sa timovima iz Serije A za koje bi igrali igrači koji nisu dobili pozive za Svjetsko prvenstvo.

"Još uvijek smo u početnoj fazi, proučavamo projekat kojeg na stolu imamo već nekoliko mjeseci i nije u pitanju improvizovana stvar", za Tuttomercato je kazao Andrea Butti, šef takmičenja Lege Serije A.

Čelnici su napravili jasnu računicu. Timovi iz Serije A imaju registrovanih oko 650 fudbalera, njih između 80 i 85 će ići na SP što znači da veliki broj igrača ostaje oslobođen sportskih obaveza na najmanje mjesec i pol pošto se klupski fudbal neće igrati od 13. novembra do početka januara 2023. godine.

Oglasi

Već je počela i potraga za sponzorima jer organizovati boravak 20 timova u 20 hotela te veliki broj avionskih letova uopšte neće biti jeftino.

Takmičenje bi trajalo oko tri sedmice. Prvi dio turnira bi se odnosio na grupnu fazu vjerovatno sa četiri grupe od pet timova. Nakon toga bi se formirao kostur od četvrtfinala, polufinala i finala.

U Italiji na ovaj turnir gledaju kao na neku vrstu pripremnog perioda jer ipak svi igrači trebaju održati kondiciju i fizičku spremu te spremno dočekati drugi dio sezone.

Do eventualnog sukoba sa FIFA-om ne bi došlo jer su Savezi dužni da oslobode igrače radi reprezentativnih obaveza što ih ne spriječava da igraju prvenstvo ili organizuju turnire.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Italijanima na ruku ide i vremenska razlika između Katara i SAD-a pa se termini mečeva sa turnira i onih sa Svjetskog prvenstva ne bi poklapali.

Dakle, iako neće biti u Kataru, Edin Džeko (Inter) i Rade Krunić (Milan) bi mogli biti zauzeti tokom Mundijala, ali i neki drugi bh. reprezentativci ukoliko u međuvremenu stignu u Seriju A.

Top Komentari

Utjug
Takmicenje kaucosa koje nikog nece interesovat
0 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije