Najveća drama u povijesti, najluđi rasplet jedne sezone i kraj najjače lige na svijetu

Inter ostao bez titule, a Italija bez najjače lige na svijetu

Najveća drama u povijesti, najluđi rasplet jedne sezone i kraj najjače lige na svijetu

E. Škorić

U 124-godišnjoj povijesti Serije A bilo je mnogo drame i nezaboravnih momenata, ali ništa spektakularnije nije viđeno od 5. maja 2002. godine.

Na današnji dan prije 20 godina odvijala se nezapamćena utrka za Scudetto, a jednako uzbudljivo bilo je u borbi za opstanak. Tri ekipe bile su u igri za titulu uoči zadnjeg kola, dok su četiri ekipe vodile žestoku bitku za opstanak u tada najjačoj ligi na svijetu.

Inter je mjesecima bio na vrhu tabele, ali je potom doživio debakl na Olimpicu u zadnjem kolu, da bi završio treći, a titula otišla u ruke Juventusu. Nerazzurre je tada s klupe vodio Hector Cuper, a u sastavu najveće zvijezde svjetskog nogometa - Ronaldo, Vieri, Seedorf. Bilo je to vrijeme kada je Massimo Moratti rušio svjetske rekorde sa transferima u ekipi koju je preuzeo 1995. godine. No, njegove velike investicije i galaksija zvijezda nisu urodile plodom.

Interov zadatak je uoči zadnjeg kola bio je krajnje jednostavan. Trebalo je samo dobiti Lazio na Olimpicu i osvojiti Scudetto.

Juventus, koji je prethodnog ljeta prodao Zinedinea Zidanea Real Madridu, ali je i dalje imao sjajno partnerstvo Davida Trezegueta i Alessandra Del Piera, bio je tog jutra drugi sa 68 bodova. U Udinese su putovali najviše razmišljajući o tome šta će biti na Olimpicu. Roma kao branitelj naslova predvođena Fabijom Capellom do tada je imala samo dva poraza u sezoni, te je sa 67 bodova također imala svoju računicu i nadala se tituli. Romu je tog dana čekalo gostovanje u Torinu.

Velika imena, najveća u to vrijeme, borila su se za vrh, ali i za opstanak. Brescia je u timu imala Pepa Guardiolu, Roberta Baggija i Lucu Tonija, te su se s Piaceznom Dariaj Hubnera borili za opstanak. Hubner je tada bio drugi strijelac lige iza Juventusovog Trezegueta.

Oglasi

Juve je nakon samo dvije minute poveo u Udinama s 1:0 i već je u "lajvu" preuzeo vrh tabele. Trezeguet je na ubačaj Contea pogodio. Friuli je bio pun gostujućih navijača koji su skandirali Juventusu, ali čekali dobre vijesti iz Rima.

Već u 11. minuti Del Piero na asistenciju Trezegueta pogađa za 2:0. Vijest je ubrzo stigla na jug do hiljade Interovih navijača na Olimpicu koji su osluškivali dešavanja putem tranzistorskog radija. Interu je trebao odgovor i brzo je stigao. U 12. minuti Luigi Di Biagio je poslao korner u šesnaesterac, golman Lazija Angelo Peruzzi bio je nesmotren, a Vieri je ubacio loptu u mrežu. Skidao je dres i odjurio prema navijačima Intera.

Inter se tim golom vratio na vrh ispred Juventusa, koji je već završavao posao u Udinama. Lazio preko Karela Poborskog dolazi do 1:1, ali Di Biagio vraća vodstvo Interu. U posljednjoj minuti prvog dijela veliak greška Vratislava Greška, Poborsky je sve to pratio i na kraju zabio za 2:2.

Bio je to veliki udarac za Interove nade u naslovu i došao je u najgorem mogućem trenutku. Diego SImeone je u 55. minuti zabio za preokret Lazija, ali nije želio da slavi gol iz poštovanja prema bivšem klubu, mada to Interu nije bila nikakva utjeha. U međuvremenu je i Roma povela protiv Torina golom Cassana, pa je Inter pao na treće mjesto.

Sadašnji trener Intera Simone Inzaghi zabio je potom četvrti gol za ekipu Lazija i sve je bilo gotovo. Inter se bezuspješno pokušavao vratiti. Ubrzo nakon toga, Ronaldo je zamijenjen. Sjedio je na klupi i jecao, dok su mu potoci suza tekli kroz prste dok su Interovi snovi ležali u ruševinama. To će ostati kao jedna od najpoznatijih slika u povijesti Serije A. To je trebala biti Ronaldova posljednja utakmica za klub.

Juventus je na kraju došao do titule, Roma je bila druga, Inter tek treći u najuzbudljivijem danu italijanskog nogometa. Inter će tek 2007. doći do narednog naslova prvaka Italije, a Roma više nije osvajala. Milan je te sezone bio tek četvrti i daleko od vodeće tri ekipe sa samo 55 osvojenih bodova, dok su iz lige ispali Verona, Lecce, Fiorentian i Venecija.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Najbolji strijelac bio je Trezeguet sa 24 gola, koliko je zabio i Hubner. Vieri je sezonu okončao sa 22, a Marco Di Vaio iz Parme sa 20 golova.

Ipak, ono što mnoge danas boli je činjenica da je 5. maja 2002. godine nekako nestalo carstvo Serije A i time je okončana dvodecenijska dominacija, da bi kasnije primat preuzele druge lige poput španske ili engleske.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Sanska_Prangija
Ako je vieri bio jedan od najboljih napadaca onda je dzeko zidane
1 4
FahroKonjHodzic
velika greška Vratislava Greška
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi