Skandal na pomolu: Namještena utakmica u "Ligi petice", klub podnio prijavu?
FOTO: EPA

Alarmi su upaljeni

Skandal na pomolu: Namještena utakmica u "Ligi petice", klub podnio prijavu?

Haris Zilić

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da je na pomolu skandal u španskoj La Ligi oko namještanja utakmice, a u pitanju je meč 35. kola između Seville i Cadiza.

Cadiz je slavio 1:0 kao gost golom u šestoj minuti sudijske nadokande vremena i sa ta tri boda ostao u igri za opstanak.

Sevilli ova utakmica rezultatski nije značila jer su zakovani na sredinu tabele na 12. poziciju sa 41 bodom, daleko su od opasne zone, daleko od borbe za Evropu.

Trijumfom u Andaluziji Cadiz je stigao do 32 boda i matematičke šanse za opstanak u španskoj La Ligi u naredna dva kola.

U subotu 18. maja u večernjim satima, objavljena je vijest da je Rayo Vallecano prijavio da je pomenuti meč u Sevilli neregularan i da je u pitanju čista namještaljka.

Ovo je svakako upalilo alarme za La Ligi iz Seville se nisu oglasili, a pune ruke posla će imati nadležni organi u španskom fudbalu.

Oglasi

Rayo ima 38 bodova, Celta je na 37, Mallorca ima 36, a Cadiz 32 kolo prije kraja, dok su Granada i Almeria već matematički ispali u popularnu Segundu odnosno drugi rang španskog fudbala.

Cadiz dočekuje u 37. kolu rasterećeni Las Palmas, a Rayo ide u goste Barceloni i može se desiti da kolo prije kraja razlika između Raya i Cadiza bude tri boda. Mallorca ima domaći meč protiv fenejraša Almerie i trijumfom sigurno ostaje u La Ligi.

Dakle, moglo bi se desiti da Rayo i Cadiz u posljednjem kolu odlučuju o opstanku. Rayo dočekuje u 38. kolu Atlethic Bilbao, a Cadiz ima puno lakšeg rivala jer ide u goste fenjerašu Almeriji.

Dakle pobjeda Cadiza u Sevilli stavlja i Rayo u nezgodnu situaciju i nije im baš toplo dva kola prije kraja La Lige, tako da su prijavili utakmicu u Sevilli zbog sumnji u moguće namještanje.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Ako se ispostave tačnim tvrdnje koje dolaze iz redova Rayo Vallecana to bi bio ogroman skandal koji bi uzdrmao španski fudbal, a kazne bi bilo rigorozne za aktere.

Naravno, računice oko posljednjeg kola i opstanka padaju u vodu ako Rayo uzme barem bod Barceloni ili ako Cadiz ne savlada Las Palmas na domaćem terenu u 37. kolu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi