Siniša Mihajlović je svojevremeno otkrio najveću manu najvećeg fudbalskog ratnika: "Bojao se..."

Imao je poseban stran

Siniša Mihajlović je svojevremeno otkrio najveću manu najvećeg fudbalskog ratnika: "Bojao se..."

E. Škorić

Pokojni legendarni fudbaler Siniša Mihajlović najveći dio bogate fudbalske karijere proveo je u Italiji gdje je imao priliku da igra i sa i protiv nekih najboljih fudbalera svijeta.

Još početkom devedesetih godina prošlog vijeka je Mihajlović napustio Crvenu zvezdu i kao prvak Evrope stigao u Rim potpisavši za Romu, pa je igrao u Sampdoriji, Laziju, a karijeru okončao u Interu.

Bivši jugoslovenski reprezentativac, koji je interesantno rođen u Vukovaru, kasnije je kao trener vodio Bolognu, Cataniju, Fiorentinu, Sampdoriju, Milan, Torino, lisabonski Sporting, da bi se 2019. vratio u Bolognu, gdje je nažalost preminuo 2022. godine od neizlječive teške bolesti - leukemije.

Prerano je u 53. godini napustio ovaj svijet, ali Siniša sa sobom nosi mnoge lijepe uspomene i neke zaista sjajne i sportske i životne priče. Svojevremeno je bio saigrač legendarnom stoperu Jaapu Stamu. Nizozemac je u svoje vrijeme bio jedan od najboljih defanzivaca, kojeg je obožavao i Sir Alex Ferguson dok je igrao u Manchester Unitedu.

Jakob Jaap Stam bio je gromada od čovjeka i često je na terenu pokazivao superiornost u odnosu na druge igrače, a čak i neki veliki fudbalski mangupi poput Zlatana Ibrahimovića morali su da ga poštuju.

Oglasi

No, kao i svi, imao je strah od nečega, a njegov je bio, pazite sad - od vode. Otkrio je to u svojoj biografiji upravo legendarni Mihajlović.

"Jedno ljeto smo se pripremali u Kalabriji s porodicama i neki igrači su bili u bazenu, neki u baru. Odlučili smo da odemo na more. Potražili smo Jaapa, no nismo ga našli, a onda se okrenem i vidim ga kako sjedi u bazenu s djecom, a visina bazena pola metra. Zvao sm ga da dođe s nama da se kupamo u moru, a on mi odgovara: 'Ne, hvala ti, ali idi, ja ostajem ovdje, ne znam da plivam i bojim se vode'", ispričao je Mihajlović.

Jaap Stam ostat će upamćen kao jedan od najjačih defanzivaca u historiji fudbala. Možda se vode bojao, no nije se bojao da ga bez anestezije i naživo ušivaju na klupi za vrijeme jedne utakmice

Bilo je to u duelu Nizozemske protiv Češke. Na kraju je odigrao cijeli meč. Sa Nizozemcima je došao do polufinala gdje je poslije penala bolja bila Italija.

Sam Sir Alex Ferguson je jednom prilikom priznao da je bila velika greška to što se olako odrekao Stama.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Dobili smo ponudu od Lazija, 25 miliona za središnjeg defanzivca koji je imao 29 godina", rekao je Ferguson za Daily Mirror, pa je dodao: "To je bila ponuda koju nisam mogao odbiti. Ali u igračkom smislu to je bila velika pogreška... U to vrijeme on se upravo vratio nakon Ahilove povrede i mislili smo da je upravo malo izgubio na kvalitetu i snazi, ali je on bio savršen...".

Stam je kroz karijeru još igrao za Ajax, Milan, Zwolle, Cmabuur, Willem II i PSV, igrao je važnu ulogu u reprezentaciji Nizozemske od 1996. do 2004. godine, a posljednjih godina gradi trenersku karijeru. Bio je trener u mladom timu Ajaxa, zatim je trenirao Reading u Engleskoj, pa u svom bivšem klubu Zwolleu, bio kratko u Feyenoordu, a prošle sezone vodio je Cincinnati u MLS-u.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi