Sjećanje na najveću lakrdiju u historiji SP-a: Javio se glavni akter i pokazao da je prava kukavica

Prošlo 20 godina od "španske tragedije"

Sjećanje na najveću lakrdiju u historiji SP-a: Javio se glavni akter i pokazao da je prava kukavica

E. Škorić

Evidentno favorizovanje Južne Koreje i velike sudijske greške obilježile su Svjetsko prvenstvo u Japanu i Koreji 2002. godine.

Kroz historiju svjetskih prvenstava bilo je raznih stvari, često su se dešavale greške sudija, a ponajviše zbog favorizovanja određenih timova, najčešće domaćina. Postoji priča da je Urugvaj 1930. godine na prvom šampionatu svijeta protiv Jugoslavije u polufialu izjednačio tako što je policajac iza gola vratio loptu i direktno asistirao urugvajskom igraču.

Postoji zaista niz skandalonih odluka sudija, ali i organizatora takvih turnira, a jednu od očitih prevara doživjeli su Španci tokom Mundijala 2002. godine.

Dogodilo se to na današnji dan prije 20 godina. Južna Koreja je na jedanesterce izbacila Španiju u četvrtfinalu, a i danas dan se smatra jednom od najkontroverznijih utakmica ikada. Tom pobjedom Južna Koreja je postala prva nacija u 72 godine koja nije iz UEFA-e ili CONMEBOL-a, a da se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva.

Sama utakmica protekla je u napetoj atmosferi, a prema riječima španskih igrača, do penala je došlo zahvaljujući velikim greškama sudija, koje su očigledno gurale Korejance prema polufinalu.

Egipatski sudija Gamal Al-Ghandour te njegovi pomoćnici Ali Tomusange iz Ugande i Michael Ragoonath iz Trinidad Tobaga užasno su sudili. Prvo je poništen čist gol Ivana Helguere zbog navodnog prekršaja španskog igrača, a zatim je poništen gol Fernanda Morientesa nakon prodora i ubačaja Joaquina uz tvrdnju da je lopta prethodno napustila igralište prilikom Joaquinovog ubačaja, ali snimke su pokazale da je sve bilo čisto.

Glavni sudija Al-Ghandour se sada ponio poprilično nekorektno i kukavički, pa je za sve optužio svoja dva pomoćnika, pokušavajući sebe zaštititi.

"Istina je da je izvedba ove dvojice pomoćnika bila katastrofalna", rekao je Al-Ghandour nakon 20 godina u razgovoru za Marcu. "Pogreške mojih pomoćnika ne bi trebale biti uključene u moj nastup", dodao je i objasnio da je od FIFA-e dobio prolaznu ocjenu 8,7 od maksimalnih 10 za ono što je odsudio tog 22. juna 2002.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Španci mi ne mogu zamjeriti ovaj neuspjeh. Imali su lijepe trenutke prije kraja utakmice. Poznato je da je glavni sudija često kritiziran, ali ponekad ne možemo utjecati na odluku pomoćnika. Potvrđujem: napravio sam sjajan posao, a FIFA mi je dala ocjenu za tu utakmicu: 8,7 od 10", rekao je Egipćanin.

Bivši sudija sada radi za egipatsku televiziju i komentariše tamošnje utakmice. U razgovoru s novinarima priznao je i da mu je to bio jako težak susret, jer on i njegova porodica obožavaju Španiju kao državu. U svoju odbranu rekao je i da su španski igrači više negodovali na njegove pomoćnike nego na njega.

Top Komentari

Paulax
Lijеp pоzdrav) Zоvem sе Paulа, imаm 24 gоdine) SЕХ mоdel роčеtnik 18+) Vоlim dа sе slіkam gоla) Оcijenite mоje fоtоgrafije nа lіnku -->> Ja.cat/id379052
1 5
King_Kenny
...zale li se Spanci sta za onaj gol na Mestalli u 99.minuti protiv BiH?
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi