Sjećate li se čovjeka koji je zablistao na EP 2008? Danas ima 39 godina i još uvijek igra!

Daniel Guiza nije ostvario ono što se od njega očekivalo

Sjećate li se čovjeka koji je zablistao na EP 2008? Danas ima 39 godina i još uvijek igra!

E. Čaušević

Španija je na Evropskom prvenstvu 2008. godine počela svoju dominaciju koja je trajala narednih pet godina. Crvena furija je tada postala prvak Evrope i najavila velike stvari.

Španci na EP 2008. godine koji se održavao u Austriji i Švicarskoj nisu došli kao favoriti, ali su svojom igrom oduševili fudbalski svijet. Na kraju su u finalu savladali selekciju Njemačke sa 1:0 golom Fernanda Torresa i postali su prvaci Evrope.

U selekciji Španije tada je bilo nekoliko novih igrača koji su kasnije ostvarili velike karijere, ali najveće iznenađenje bio je Daniel Guiza koji je tada za mnoge bio pravi "anonimus".

Te sezone Guiza je odigrao najbolju sezonu u karijeri i to u dresu Mallorce. On je osvojio titulu najboljeg strijelca Primere sa čak 27 golova zbog čega je tadašnji selektor Španije, Jose Luis Aragones, bio jednostavno primoran da ga pozove u ekipu.

Guiza je zablistao na Evropskom prvenstvu iako je dao samo dva gola. No, za fudbalski svijet bio je veliko otkriće jer malo ko je tada čuo za njega. Iako su Španci u napadu imali Fernanda Torresa i Davida Villu, ovaj napadač Mallorce je imao itekako solidnu minutažu.

Image result for daniel guiza 2008

Nakon toga očekivalo se da ostvari neki transfer u veliki španski klub, ali se to nije desilo. On je nakon EP-a napustio Mallorcu i potpisao za Fenerbahče gdje je igrao tri sezone, ali više nije uspio da zablista kao u sezoni kada se igrao EP.

Guiza je nakon Fenera potpisao za Getage, ali je za ovaj tim bio samo rezervna opcija. Lutao je po posudbama u Johoru, a kasnije je kao slobodan igrač prešao u Cerro Porteno.

Nakon što mu je istekao ugovor s ovim paragvajskim klubom nekoliko mjeseci je bio bez tima, ali je na ljeto 2015. godine uspio da potpiše za Cadiz. No, iako na zalasku karijere prije dvije godine potpisao je za španskog niželigaša Sanluqueno gdje i danas igra.

Guiza ima skoro 39 godina, ali još uvijek ne želi da ide u penziju. Sa sadašnjim klubom ima ugovor na još godinu dana i poručio je da će to ispoštovati i čak se nada nastavku saradnje. Bivši reprezentativac Španije prošle sezone odigrao je 31 utakmicu i dao sedam golova i u pojedinim momentima je pokazao da još uvijek ima magije u njegovim nogama, ali će sigurno ostati žal zbog toga što nije napravio nešto više u svojoj klupskoj karijeri.

Potražite više informacija na temu La Liga:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi