Sjećate li se utakmice u kojoj su Francuzi i Brazilci igrali u dresovima starim 100 godina?

FIFA slavila rođendan

Sjećate li se utakmice u kojoj su Francuzi i Brazilci igrali u dresovima starim 100 godina?

Endin Čaušević

Reprezentacije Francuske i Brazila odigrale su mnogo spektakularnih utakmica, ali nekako je najviše zaboravljena ona koja se igrala 20. maja 2004. godine.

Trikolori i Karioke su u prošlosi imali nekoliko nevjerovatnih okršaja, a sigurno najviše se pamti finale s Mundijala 1998. godine kada je Francuska slavila sa 3:0. Šest godina kasnije ove dvije selekcije sastale su se u prijateljskoj utakmici za FIFA-in 100. rođendan.

Ono što je zanimljivo jeste da su obje selekcije prvo poluvrijeme igrale u dresovima koji su bilil stari skoro 100 godina, a u drugom su istrčali na teren u modernim garniturama. Francuska je nastupila u dresovima u kojim je reprezentacija ove zemlje igrala 1904. godine protiv Belgije, a meč je završen rezultatom 3:3.

Not safe for Gary Lineker

S druge strane dresovi Brazila bili su nešto "mlađi". Jedna od prvih reprezentacija Karioka u bijelim dresovima igrala je davne 1914. godine, ali izgledali su zaista sjajno. Ronaldo, Ronaldinho, Kaka, Carlos i društvo su ponosom nosili ove dresove, baš kao i Zidane, Henry, Pires i Trezeguet s druge strane.

The pre-match photo game was never the same again

Utakmica se igrala na Stade de France, a na tribinama je bilo rekordnih 79,344 navijača. Meč se igrao s replikom lopte iz 194. godine, ali veliko razočarenje je bilo što je na kraju završen rezultatom 0:0.

Top Komentari

Benjamingst
194. godine... zar se igrao fudbal 194 godine?
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi