Slaven Bilić sprema pravi presedan

Sve će uskoro biti jasnije

Slaven Bilić sprema pravi presedan

S. Mlaćo
Hrvatski stručnjak Slaven Bilić najbliži se klupi reprezentacije Ukrajine, uz veoma zanimljiv plan.

Naime, brojni svjetski mediji su prenijeli da se Bilić navodno ponudio Ukrajincima i posao selektora bi radio besplatno.

Hrvatski stručnjak očekuje od svog Watforda otpremninu od 400.000 funti, pa mu se baš i ne žuri sa novim angažmanom. Ukoliko to bude Ukrajina, vjerovatno bi određeni period radio besplatno,  a onda postigao 'pravi' dogovor sa čelnicima tog nogometnog Saveza.

Ukrajinci jako cijene Bilića i žele ga za selektora, a trenutno taj posao obnavlja Ruslan Rotan, no on je tu tek privremeno rješenje.

Ukrajina je i dalje u ratu, ali nogometna reprezentacija unatoč svemu nastavlja sa svojim obavezama. Nedavno su odigrali i prvi meč u kvalifikacijama za EURO 2024.

U 2. kolu, nakon što su prvo propustili zbog neparnog broja timova u grupi, poraženi su od Engleske sa 2:0, a u junu će gostovati Sjevernoj Makedoniji te ugostiti Maltu.

Oglasi

Te mečeve će vjerovatno voditi novi selektor, a nije isključeno da će to biti upravo spomenuti Bilić, ukoliko bude zadovoljan onim što mu Ukrajinski nogometni savez bude ponudio.

Bilić je prošle godine otvoreno pričao o ratu Rusije i Ukrajine.

Bilić se osvrnuo na to kako je biti profesionalni fudbaler u zemlji koja je trenutno u ratu, te šta je za njega značilo igranje u reprezentaciji Hrvatske nakon svega što se dešavalo.

"Naš prvi turnir bio je 1996. godine s reprezentacijom Hrvatske. Većina igrača, uključujući i mene, smo igrali u inostranstvu tada. Kada je počeo rat bio sam tri godine u Hrvatskoj, a onda sam otišao u Njemačku gdje sam igrao fudbal", počeo je Bilić i nastavio.

"Nismo išli u vojsku već smo bili kao ambasadori Hrvatske na fudbalskom terenu. Osjetiš tu želju da želiš uraditi nešto za svoj narod. Naravno kada i vi igrate za Englesku osjećate se ponosno i sve to, ali nakon tih tužnih ratnih godina osjećate sve to isto, ali mnogo, mnogo više. Ponosni ste što se tu i možete uraditi nešto za svoju zemlju".

Pored Ukrajine, Engleske, Sjeverne Makedonije i Malte, u grupi se nalazi Italija. Kako prve dvije selekcije idu dalje, činjenica je da će Ukrajincima biti jako teško doći do karte za EP 2024 u Njemačkoj.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Bilić je kao selektor vodio Hrvatsku, a zatim je radio u Lokomotiv Moskvi, Bešiktašu, West Hamu, WBA...,

Dobio je otkaz na klupi Watforda i nije se snašao na najbolji način.

Top Komentari

plemic
svi na svoj način i naspram svojih migućnosti trebamo pomoći da se ukrajinci oslobode agresije. ovdje neki zaboravljaju šta im se dešavalo ne tako davno.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi