Bosanci čine čuda u Srbiji: "Donijeli su nam bosanski šmek, humor i dobrotu"
Slobodan Simović je jedan od vođa ekipe koju vodi Feđa Dudić; Foto: Radnički 1923 Kragujevac

Slobodan Simović govorio za SportSport.ba

Bosanci čine čuda u Srbiji: "Donijeli su nam bosanski šmek, humor i dobrotu" · Intervju

Admin Čaušević

Svaka sezona ponudi neku senzaciju. U Srbiji je to Radnički 1923 koji se zahvaljujući "bosanskom kormilu" preporodio te je klub iz Kragujevca došao iz borbe za opstanak u eliti došao i u situaciju da sanja o Evropi.

Vjerovatno ni oni najoptimističniji na Čika Dači nisu razmišljali da će se naći u prilici da se bore za Evropu. Pogotovo nakon poprilično lošeg starta. Sve je slutilo na tmurne oblake iznad Kragujevca, a onda je došao Feđa Dudić.

"Generalno svi smo svi iznenađeni, pogotovo nakon starta kakvog smo imali. Rezultatski smo bili u nokdaunu, ne toliko igrom. U prvih sedam kola smo imali jednu pobjedu. Teško je ko mogao misliti da možemo doći ovdje, eto do dolaska Feđe Dudića", rekao je Slobodan Simović na početku razgovora za SportSport.

Simović je prekaljeni defanzivac. Igrao je u grupnoj fazi evropskih takmičenja i protiv brojnih evropskih zvijezda. Znao je i sam kreirati senzaciju, a član Radničkog 1923 je od prošle godine.

"Tri puta sam pisao historiju sa klubovima s kojim sam izborio Evropu. Prvo sa Spartakom iz Subotice, zatim sa Dinamom Miska u grupnu fazu te Kvisardom u Mađarskoj gdje smo bili viceprvaci."

Radnički je trenutno peti na tabeli i do kraja sezone će se boriti za plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Oglasi

"Mislim da Evropa nije nerealna, ali u ekipi poput nas koja se razvija moramo biti ponizni tihi i da iz prikrajka iznenađujemo ekipe koje su u vrhu. Iz poniznosti, volje i želje, možemo dosta toga napraviti."

Feđa Dudić i Adnan Jahić su preporodili Radnički 1923; Foto: Radnički 1923 Kragujevac

Dudić je otvorio vrata i drugim igračima iz Premijer lige. U svlačionici Radničkog su trenutno Besim Šerbečić, Tomislav Dadić i Mehmed Ćosić.

"Svlačionica je jedan od najvećih stvari u fudbalu. Bosanci su jako dragi momci, donijeli su nam plus šmeka, humora i dobrote i svakako nam prijaju i Šerbečić, Čosić i Dodić", govori Simović te nastavlja o treneru Dudiću:

"Dudić radi izuztne rezultate sa nama, od prvog sastanka pojedinačno i timski je rekao šta treba da radimo i kako se sada ponaša kad smo u vrhu. Ima fantastičnu energiju koja nam je falila i to je bilo presudno da se podignemo."

"Nevjerovatna energija, posvećenost i ambicija, to nam je trebalo. Kvalitet trenerski da organizuje da skautira utakmica. To je ono što ga krasi."

Oglasi

Hleb i Ozil priča za sebe

Žal mu je što nikad nije zaigrao za Srbiju, a mišljenja je da će Crvena zvezda uspješno odbraniti titulu prvaka Srbije.

"Reprezentacija mi je neostvarena želja. Igrao sam za mlađe kategorije, ali se nije desio taj iskorak. Tad sam igrao u veznom redu, konkurencija su bili Dejan Stanković i Nemanja Matić. Nisam bio na tom nivou.

Imao sam pozive iz Crne Gore i Bjelorusije, međutim nisam to osjećao. Ako ne mogu da igram za svoju zemlju, bit ću navijač. Nije dio mog karaktera da nosim grb druge države."

"Partizan je imao dobrih momenta, a Zvezda je bila fokusirana na Ligu prvaka. Sada se to okrenulo. Ne volim da prognoziram, ali Partizanu će biti jako teško da se vrati na prvo mjesto."

Simović u duelu sa Juanom Cuadradom dok je Kolumbijac nastupao za Fiorentinu

Willian, Mesut Ozil, Juan Cuadrado su samo neki od vrhunskih igrača s kojim se tokom karijere susreo ovaj 34-godišnjak.

"Bilo je dosta dobrih igarača, ali Mesut Ozil posjeduje veliku magiju. Ali moram spomenuti Aleksandra Hleba, igrao sam s njim u Bateu, on je vansererijski što se tiče ideje, znanja, razmišljanja. Drago mi je što sam pored sebe imao takvog igrača."

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Najveća podrška Simoviću u karijeri je supruga Olivija s kojom ima kćerkicu.

"To je ključ, stvoreni smo da podržavamo jedno drugo. Niko ne može sam. Uvijek treba imati nekog s kim se može podijeliti radost i tuga. Niko ne može da te razumije kao porodica", kazao je Simović na kraju razgovora za SportSport.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti