Neka se ponovi ta Slovačka

Ponovo smo s njima u grupi

Neka se ponovi ta Slovačka

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je saznala protivnike u kvalifikacijama za EURO 2024. godine.

Žrijeb održan u Frankfurtu svrstao nas je u grupu J zajedno sa selekcijama Portugala, Islanda, Luksemburga, Slovačke i Lihtenštajna.

Dobar žrijeb, reklo bi se, izuzev Slovačke. Slovaci su bili uvjerljivo najteži protivnik iz petog šešira, pored selekcija kao što su Gibraltar, Malta ili Moldavija, no na kraju smo izvukli upravo njih.

Ipak, jasno je da to nije reprezentacija protiv koje se ne može. Sama pozicija u žrijebu govori, mi u drugom, a oni u petom šeširu.

Slovačke se često rado sjetimo. Prije devet godina i jedan mjesec s njima smo igrali dvomeč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu i na kraju se plasirali na historijski Mundijal.

Zmajevi su u prvih šest kola tada osvojili 16 bodova s pet pobjeda i remijem, ali Grci su nas pratili u stopu. Zbog izuzetno bolje gol razlike od Grka, u preostala četiri kola (dvije utakmice sa Slovačkom u septembru 2013., domaći meč s Lihtenštajnom i gostovanje Litvaniji u oktobru), trebalo nam je devet bodova za siguran plasman.

Oglasi

I uspjeli smo se dovesti u nezavidnu poziciju odmah u sedmom kolu. Na iznenađenje svih, Slovaci su slavili s 0:1 u Zenici i tako dali mogućnost Grcima da se bodovno izjednače s nama što su oni i uradili.

Ipak, četiri dana kasnije, 10. septembra 2013. godine historijska utakmica u Žilini. Slovaci su vodili preko Hamšika na poluvremenu, a kako je drugi dio odmicao, sve manje je bilo onih koji su vjerovali da ćemo preokrenuti, a čak se i san o Svjetskom prvenstvu pomalo počeo gasiti.

Zvjezdan Misimović izvodi korner u 68. minuti, a tada novajlija Ermin Bičakčić u svojoj trećoj utakmici za reprezentaciju postiže gol za 1:1.

Nedugo zatim, možda i najbolji potez u trenerskoj karijeri Safeta Sušića. Na teren je poslao mladog Izeta Hajrovića kojem je to bio drugi nastup za Zmajeve, a ovaj je samo tridesetak sekundi nakon ulaska u igru raspalio bombu ka golu domaće ekipe i postigao jedan od najupečatljivijih golova u historiji naše reprezentacije. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Taj gol i pobjeda otvorili su nam ponovo vrata Mundijala, kroz koja smo kasnije i prošli pobjedama nad Lihtenštajnom (4:1) i Litvanijom (0:1) u oktobru mjeseca.

Ma, neka se ponovi ta Slovačka!

Promo

Top Komentari

Pajkan
Ovi u petom šeširu sto li?
2 0
Mowzilla
Pa iskreno jednaki smo kao i onda: oboje okilavili. Prije cemo se sa Islandom za drugu poziciju boriti nego s njima...
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi