"Ko nije igrao u Mostaru, nema pojma o čemu se radi"

Bivši igrač Slovana za tamošnje medije

"Ko nije igrao u Mostaru, nema pojma o čemu se radi"

Edmir Škorić

Pavol Masaryk (42) bivši je igrač Slovan Bratislave i sam je imao priliku da igra protiv Zrinjskog.

Masaryk je, kako sam kaže, najljepše godine svoje karijere proveo u Bratislavi igrajući za Slovan. Ovaj put je za slovačke medije govorio o šansama Slovana u revanšu play-offa Konferencijske lige protiv Zrinjskog, nakon što je slovački velikan u Mostaru poražen s 1:0.

"Nema rasprave. Za Slovan sam igrao pet prekrasnih sezona, ovaj klub ostat će vezan za mene do kraja života. Tamo sam dobio sve što sam mogao postići u Slovačkoj. Bilo mi je lijepo i u Trnavi ili Ružomberoku, ali Slovan je Slovan", kazao je nekadašnji nogometaš ovog tima.

Da li je s nekim iz Slovana razmijenio koju riječ o utakmici sa Zrinjskim?

"Upoznao sam trenera mladih Slovana Štefana Zateka. Nisam osjećao da ima ikakvih sumnji u vezi utakmice. Nisam vidio nikakvo razočarenje. Uostalom, vjerujem da će sutra izboriti prolaz u grupnu fazu".

Je li gledao prvi meč u Mostaru?

Oglasi

"Nisam mogao, bio sam negdje drugdje. Poslije sam gledao higlightse tog meča. I ja sam to doživio. I tamo smo 2009. izgubili 0:1. Mostar je potpuno drugi mentalitet, stadion ili navijači, apsolutno savršeno, mogu samo zamisliti kako su se tamo osjećali ovi igrači Slovana. To je vrlo izazovno okruženje. A o tome da Balkanci znaju igrati nogomet ne moramo ni govoriti. Ko nije igrao u Mostaru, nema pojma o čemu se radi", poručio je Masaryk.

Slovan je bio žestoko kritikovan nakon susreta...

"Lako je kritikovati, ali naglašavam da je u Bosni uvijek okrutno. Naravno, prema papirnatim pretpostavkama, glavnu riječ vodi Slovan i favorit je. Valjda će to kod kuće potvrditi. Mi smo kod kuće dobili Zrinjski s 4:0, bila je to skroz druga utakmica u odnosiu na prvu koju smo igrali u Mostaru".

On je na kraju istakao da "nedostaje slovačko srce" i da je prema njegovom mišljenju u ekipu previše stranaca.

Vlasnici Slovana kažu da je danas lakše i jeftinije dovesti stranca nego relativno dobrog Slovaka.

Oglasi

"Navodno će od toga biti nešto. Slovan je stalno pod pritiskom, trebaju mu rezultati. Svake godine želi igrati u Evropi, a Konferencijska liga je minimum. Međutim, to je izazovno. Pogotovo kada želite igrati sa Slovacima. Jer ako se pojavi neko dobar, sa šesnaest godina će ga poslati u inostranstvo".

"Ali ipak, Slovan ima veliku bazu, možda treba više strpljenja, dati dečkima više prostora. Često imam osjećaj da ako 18-godišnji nogometaš ne blista u Slovačkoj, odmah ga stave u stranu i klubovi gledaju izvan granica. Pritom, stranci često nisu ni bolji. Kad gledam neke češke igrače kako trče na našim terenima, kažem si da to nije dobro".

Trener Slovana Vladimir Weiss se nakon nedjeljne utakmice protiv Žiline požalio da za njegove igrače postoji interes inostranih timova i da trenutno nisu bistre glave.

"Nogometašu nije lako. Da bi se snašao u situaciji, mora biti barem malo zreo. Znam i iz vlastitog iskustva kako je to kad te menadžer obilazi i govori ti da bi trebao prijeći u bolji klub. Profesionalac će to ostaviti po strani i izdržati, ali ima i onih koji tome podlegnu. Stranci su vjerojatno osjetljiviji, jer njihov odnos sa Slovanom prirodno nije tako jak. Često klub doživljavaju samo kao transferzalu. Pritom, interes za njih često nije toliki koliko im se govori ili koliko oni to misle".

Današnji Slovan ima puno više novca nego u njegovo vrijeme. Da li je zato i pod većim pritiskom?

"Prirodno je. Kada imate posao i želite da napreduje, trebate platiti najbolje ljude. Ali tada - s pravom - trebate povratnu informaciju. To je današnji Slovan".

Nekad ste bili među fizički najspremnijim igračima. Jeste li ostali u formi?

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

"Od toga živim i danas. Moji prijatelji ne vjeruju kad me vide kako trčim. Tijelo pamti. Neće zaboraviti da si dvadeset godina teško radio", dodao je nekadašnji reprezentativac Slovačke.

Revanš utakmica Slovan -  Zrinjski igra se sutra navečer s početkom u 20:30 sati. Plemići imaju gol prednosti iz prve utakmice i nalaze se pred historijskim rezultatom jer bi prolaskom dalje postali prvi klub iz BiH koji bi zaigrao u grupama jednog evropskog takmičenja.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

King_Kenny
...zna ovaj,on je prisustvovao gostovanjima i paklenoj atmosferi na gostovanjima sirom svijeta,od Grcke,Turske,Engleske do Argentine...igrao protiv Fenera,Galate,Olympiacosa,Liverpoola,Boce i Rivera i ni blizu to nije kao kad "plemici" naprave ludilo na tribinama,njih 2 hiljade koliko ih ima ukupno...hahahaha...
12 6
Martinovic
Mali ne rise gluposti vas nema ni 100 jadan si kao covjek i kao navijac
3 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi