Slučaj Luka Modrić: Apsurdima nikada kraja
Informacija kako Premijer liga BiH ima dobitnika Zlatne lopte sve je više nego pohvalna, a ponajviše, opet, apsurdna: Kao da nam preko nje neko odozgo sugerira, "e, moji debili".

Premijer liga "ima" Zlatnu loptu

Slučaj Luka Modrić: Apsurdima nikada kraja · Komentar

Samo veliki, ogromni igrači uspijevali su stizati do laskave titule Ballon d'Or. Kada pogledate spisak fudbalera od 1958. kada je ustanovljena ova nagrada, među prvoplasiranim igračima tek su dvojica-trojica "onako", da ih se ne pamti kao strašne gigante. 

Vrlo brzo nakon što je Luka Modrić ovjekovječen kao dobitnik Zlatne lopte France Footballa, pohvalismo se i sami - Premijer liga BiH, koliko god zvučalo apsurdno, ima dobitnika najprestižnijeg individualnog fudbalskog priznanja.

Logično i razumljivo, čovjek za sve za šta se može uhvatiti - uhvati se, a posebno novinari. Zarađujemo hljeb od toga i mudriji su, zanimljiviji oni koji imaju istančan njuh, dar za prepoznavanje činjenica, izvlačenje zaključaka, pravljenje novih vijesti od već postojećih.

Okiti se tuđim perjem

S jednim izuzetkom: Informacija kako Premijer liga BiH ima dobitnika Zlatne lopte sve je više nego pohvalna, a ponajviše, opet, apsurdna. Kao da nam preko nje neko odozgo sugerira, "e, moji debili".

Ova liga i igrački i ekipno bolja je bila 2003. nego danas, s većom koncentracijom talenta i dužim ostancima klubova u Evropi. Luka Modrić otad je napredovao do ovoga stadija, a istovremeno naši klubovi ne mogu proći tri pretkola ičega - nonsens, što bi rekao mladi hip-hoper Katarza.

Istina je, nema mnogo nacionalnih prvenstava gdje su igrali legendarni igrači koji su prije ili kasnije postali legende. Bio je Hristo Stoičkov u Bugarskoj. Čovjek Bugar, morao je negdje započeti karijeru. Bilo je Čeha, Slovaka, tačnije Čehoslovaka... Davno je to bilo, ali svaka ta liga danas je  kvalotetnija Premijer lige BiH.

(Jedna jedino nije - fudbalska liga Liberije! A, i to. Prvi dobitnik Zlatne lopte otkako su 1995. redefinisana pravila po kojem neko može biti nominovan, Georege Weah, sada je predsjednik te zemlje...)

Nebitno, jedan od apsurda isto sadržan je u činjenici da iz bivše države jedino BiH, uz Sloveniju koja se nikada nije ni dičila velikom fudbalskom nadarenošću, nema nijednog igrača među prva tri u poretku od 1958. do danas.

Dejan Savičević - Crna Gora bio drugi, baš kao i Davor Šuker - Hrvatska. Darko Pančev - Makedonija bio treći. Dragan Džajić isto treći, kao i Peđa Mijatović.

Što slabiji klub, to bolje

Je li do infrastrukture? Pa i nije ako referiramo primjer Luke Modrića. Njegov meteorski uspon, od dječaka koji je po Velebitu obitavao s kozama do prvog igrača koji je prekinuo dominaciju Messija i Ronalda nakon deset godina, krenuo je iz Premijer lige.

Podsjetimo to je ono takmičenje iz kojeg talentovan bh. igrač mora pobjeći što prije kako bi ostvario iole uspješnu, makar osrednju karijeru. Tako je naše poimanje. Nije međutim takvo bilo poimanje Zdravka Mamića odnosno onih koji su procijenili da Luka treba da se kali. Ključna riječ: Kaljenje.

U BiH, jedan od njenih najboljih igrača svih vremena Edin Džeko se nije ostvario kao igrač, ali jeste najbolji nogometaš svijeta za 2018. Igrao i bio najbolji igrač lige. Kako li to nazvati no apsurdom.

Postoji vrlo jasan razlog zašto je to tako. Zato što su tada u Dinamu najtačnije procijenili benefite naše lige i poslali talentovanog igrača u ekipu koja ne da nije bila konkurentna, nego je bila dabogsačuva. Tadašnji Željo se igrao sa Zrinjskim, pobjeđivao 5:1 usred Mostara, ali je zato Luka imao priliku da - IGRA, a liga je bila dovoljno dobra da se sazrije.

U Željezničaru recimo takvu priliku talentovani igrači iz vlastite škole dobiju jedino kada Željezničar nema feninga ili kada je jasno da ekipa nije dovoljno jaka da se bori za razne titule i čudesa. Pa onda takvi ne postanu najbolji na svijetu, ali barem postanu reprezentativci.

U Sarajevu je isto bilo doskora, u Zrinjskom je još uvijek. Sjećat će se Mostarci Modrića i kada su to prodali nekog svog talentovanog igrača, poput Tonija Šunjića. Sjećat će se jer su dovoljno "jaki" i pucaju na titulu. Zrinjskom više ne trebaju igrači tipa Luke Modrića, talentovani, ali neuhranjeni, s potencijalom da igraju makar u Tottenhamu. Nema za to prostora. A za sve to vrijeme u Evropi - ćorak.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Šta nam je dakle očekivati? Da za 15 godina Zlatnu loptu dobije neki igrač GOŠK-a, Zvijezde 09, Mladosti? Ako ima neko na posudbi u ovim timovima. A da pri tome nijedan tim i dalje ne uspije plasirati se barem u grupnu fazu Ligu Evrope.

Sve je to jedan veliki apsurd. Primjer naopakosti u njenom najsvjetlijem obliku.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Đuka
Ljubomora je čudo!
16 9
Laola
Culic ko Culic, neshvaceni genije koji je dosao da piše iz neke buducnosti, pa ova zatucana maca ne shvata njega. jer dvije naucne recenice kada upotrijebi, oni gledaju ko tele u sarena vrata... Pa krene pljuvacina redovno ali hajde nasa posla :) Bravo Culicu za ovaj tekst
12 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti