Neki će reći da je lud: Spalletti izabrao najboljeg defanzivca na svijetu

To je njegovo mišljenje

Neki će reći da je lud: Spalletti izabrao najboljeg defanzivca na svijetu

E. Škorić

Napoli je hit ne samo u Seriji A nego u cijeloj nogometnoj Evropi. Ekipa Luciana Spallettija igra "kao navijena" i samo je pitanje trenutka kada će postati prvak Italije.

Napoliju u Seriji A nema ravnog, a dobro ekipa igra i u Ligi prvaka. Ima 2:0 iz Frankfurta protiv Eintrachta pred revanš osmine finala Lige prvaka i na korak je od četvrtfinala.

Napolijev roster prepun je vrhunskih igrača i velikih talenata, a Spalletti ih neprestano hvali.

Mnogi su bili uvjereni da će ovo biti jako teška sezona na Napoli nakon što su na ljeto otišli prvi golman David Ospina, ključni stoper Kalidou Koulibaly, Fabian Ruiz (ključni vezni), Dries Mertens (najbolji strijelac kluba svih vremena) i Lorenzo Insigne (kapiten), ali sportski direktor Napolija Cristiano Giuntoli i trener Spalletti odradili su vrhunski posao.

Ospinu dostojno mijenja dosadašnji rezervni čuvar mreže Alex Meret, a kopačke Senegalca brzo je zamijenio ljetos dovedeni Kim Min-jae.

Južnokorejski nogometaš došao je iz Fenerbahčea ljetos, a sada je jedan od ključnih u odbrani Napolitanaca.

Oglasi

"Kim je trenutno najbolji stoper na svijetu. U svakoj utakmici napravi najmanje 20 nevjerovatnih stvari. Kad ubrza s loptom, u pet sekundi može pogoditi protivnički šesnaesterac. Pamti što mu kažeš i onda ide u rat"m kazao je Spalletti.

Iznenađujuća je to izjava sjajnog trenera, no s druge strane navijači u Seriji A oduševljeni su 26-godišnjim Korejcem koji praktički ne griješi.

U ljeto je bio blizu preseljenja u Francusku. Činilo se da će stoper otići u Rennes, ali u zadnji tren vizija igranja u Ligi prvaka ga je uvjerila.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Kim je na početku karijere igrao za nekoliko korejskih klubova (među kojima su Jeonbuk Hyundai, Gyeongju KHNP, Suwon THS), a 2019. se pridružio kineskom timu BJ Guoan. U ljeto 2021. kupio ga je Fenerbahče, za koji je odigrao 39 utakmica, postigao gol.

Središnji defanzivac od 190 cm koštao je Napoli oko 20 miliona eura. Ironično, Koulibaly, koji se ovog ljeta pridružio Chelseaju, naširoko je kritiziran i smatran je promašajem. Njegova vrijednost danas je mnogo veća, ali mnogi su mišljenja da Korejac igra bolje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi