Španci su nepobjedivi na Kanarskim Ostrvima, iako im je bh. legenda zabila dva gola
Španija je poražena u posljedna dva duela i javnost sve manje vjeruje selektoru Luisu Enriqueu koji je već pao u nemilost medija (Foto: EPA)

Šest utakmica i četiri pobjede

Španci su nepobjedivi na Kanarskim Ostrvima, iako im je bh. legenda zabila dva gola

Midhat Šljivak

Španci su nepobjedivi na Kanarskim Ostrvima, iako im je bh. legenda zabila dva gola

Nakon 11 godina Crvena furija će ponovo odigrati meč na ovom stadionu na kojem su za sada nepobjedivi i na omjeru su od četiri pobjede i dva remija.

Interesantno, Španija je prvi meč na Kanarima odigrala 19. oktobra 1972. godine protiv Jugoslavije. Meč je završen neriješenim rezultatom (2:2), a oba pogotka za nekadašnju zajedničku državu postigao je legendarni bh. fudbaler Dušan Bajević.

Dugo se čekalo na naredni meč na istom terenu. Tek 13 godina kasnije 22. januara 1986. godine Španija je ugostila Sovjetski savez (2:0), a zatim je uslijedila sedmogodišnja pauza i prijateljski meč sa Meksikom koji je završen neriješeno 1:1.

Zatim je 1996. godine Španija dobila Norvešku sa 1:0, a osam i po godina potom pod vodstvom Luisa Aragonesa (2004.) savladana je Venecuela sa 3:2.

Posljednja utakmca na stadionu Gran Canaria odigran je 21. novembra 2007. godine. Španija je u kvalifikacijama za Euro 2008. godine kada je Xavi Hernandez zabio jedini gol u pobjedi protiv Sjeverne Irske.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

BiH će tako imati jedinstvenu šansu da postane prva reprezentacija koja je slavila na Kanarskim Ostrvima. Iako je zadatak zaista težak, Španci su još uvijek u šoku nakon poraza u Zagrebu, a Luis Enrique već ima masu kritičara, posebno u madridskim medijima.

Utakmica Španija - BiH igra se u nedjelju od 20:45.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi