UEFA se oglasila nakon skandala na meču Španija - Francuska: "Donio je ispravnu odluku, ali..."

Kažu da su sudije poštovale pravilo

UEFA se oglasila nakon skandala na meču Španija - Francuska: "Donio je ispravnu odluku, ali..."

E. Čaušević

Francuska je prije nekoliko dana uspjela da osvoji Ligu nacija nakon pobjede u finalu protiv Španije sa 2:1.

Finalni meč drugog izdanja Lige nacija odigrao se u Milanu na San Siru, a ljubitelji fudbala uživali su u fantastičnom fudbalu koji smo gledali u drugom poluvremenu ove utakmice.

Španci su poveli sa 1:0 u 64. minuti kada je Oyarzabal pogodio nakon asistencije Busquetsa i to samo 20 sekundi nakon što su Francuzi pogodili prečku na drugoj strani. Međutim, Trikolori su samo dvije minute kasnije izjednačili na 1:1, a u centru pažnje bio je Karim Benzema koji je zabio fantastičan pogodak.

Francuska je do potpunog preokreta došla u 80. minuti, ali iz dosta kontroverzne situacije. Hernandez je uposlio Mbappea koji je izašao sam ispred Simona i pogodio je za 2:1, ali činilo se da je bio ofsajd.

Bilo je jasno nakon usporenog snimka da je Mbappe bio u ofsajdu i očekivalo se da sudija Anthony Taylor poništi gol, ali iz VAR sobe je stigla poruka da je gol regularan što je sve šokiralo.

Nakon utakmice Taylor je igračima Španije objašnjavao da je Eric Garcia zadnji igrao loptom iako nije promijenio putanju iste, ali su u VAR sobi smatrali da je to početak nove akcije po novim pravilima.

Zbog takve odluke sudije i UEFA su se našli na meti žestokih kritika jer nikome nije bilo jasno kako su mogli priznati takav pogodak.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Nakon svega oglasio se i šef sudijske organizacije UEFA-e, Roberto Rosetti, koji je poručio da su Taylor i njegovi pomoćnici donijeli ispravnu odluku i poštovali pravilo koje je na snazi, ali je dodao da isto mora biti djelomično promijenjeno nakon ovog skandala.

"Igrač je imao namjeru da uzme loptu i dirao ju je zbog čega su Taylor i njegovi pomoćnici donijeli pravilnu odluku. Ipak, ovaj slučaj nam pokazuje da trenutno tumačenje ovog pravila koje je na snazi možda mora malo jasnije da se objasnii i djelomično promijeni. UEFA uvijek teži ka tome da poboljša pravila i igru i da sudije donesu objektivne i ispravne odluke. Već smo pričali na ovu temu i tražimo najbolje rješenje", rekao je Rosetti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi