Gubitak od 300 miliona: Ruski velikan u ogromnim problemima zbog agresije na Ukrajinu

Moskovski tim u dugovima

Gubitak od 300 miliona: Ruski velikan u ogromnim problemima zbog agresije na Ukrajinu

E. Ganibegović

Ruska agresija na Ukrajinu ostavlja negativne posljedice na sve, pa tako i na ruske fudbalske klubove. 

Spartak Moskva zapao je u financijske poteškoće. Zbog agresije Putinovih postrojbi u Ukrajini, sponzori se povlače iz finansiranja ruske momčadi. Procjenjuje se da je klub na taj način izgubio preko 300 milijuna rubalja.

Zbog napada su se mnoge tvrtke poput McDonalda i Applea povukle s ruskog tržišta. Jedan od najbogatijih ruskih klubova, Spartak Moskva, danas se tako bori s ogromnim financijskim problemima.

Ključni sponzori već su se povukli iz kluba. U samo nekoliko dana čak tri tvrtke prekinule su saradnju sa Spartakom iz Moskve. To su Nike, Nissan i Ural Airlines.

Prema portalu vedomostisport.ru, zbog odljeva sponzora klub je izgubio čak 300 milijuna rubalja, što je blizu pet miliona eura. U Spartaku znaju da su krhka vremena pred nama i počeli su značajno rezati svoj proračun.

Sljedeće godine klupska blagajna će se smanjiti na osam miliona rubalja, a 2024. na četiri miliona rubalja.

Klub je spašen kada je u pitanju oprema jer je Nike klub opremio klupskom odjećom i prije ruske invazije. Rusi su već najavili da će iduću sezonu igrati u istim dresovima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi