"Šta će se desiti ako Crvena zvezda promijeni ime? Rat, ali doslovno!"

Neke stvari se ne diraju

"Šta će se desiti ako Crvena zvezda promijeni ime? Rat, ali doslovno!"

E. Škorić

Samo dva klua su u povijesti evropskog nogometa iz istočnog bloka uspjeli dići trofej za najbolju ekipu na Starom kontinentu.

Uspjeli su to samo beogradska Crvena zvezda i rumunski velikan Steaua. I dok je Zvezda ostala Zvezda, Steaua koja je 1986. godine bila prvak Evrope, danas nosi ime FCSB (skraćenica od Steaua Bucharest Football Club), nakon spora s vojskom i zabrane korištena imena i grba rumunskog diva.

Iako su promijenili ime, rijetko ko koristi skraćeni naziv za nekadašnjeg velikana koji je sada u trećoj ligi. Pitali su Rumuni jednog srbijanskog nogometaša šta bi se desilo da se tako preimenuje i Crvena zvezda.

"U Srbiji niko ne govori o FCSB-u, već o Steaui i taj klub ostaje isti za nas, ali ... Neko ovdje u Srbiji pokušat će možda promijeniti ime Crvene zvezde, a to će značiti - rat. Ali doslovno rat. Zvezda u Srbiji je nešto posebno, simbol, brend... Ovaj je klub donosio radost i u najtežim danima za državu, a zato što Zvezda nije privatizirana, teško je zamisliti da bilo ko može promijeniti ime", rekao je Nikola Martinović, bivši nogometaš rumunjskog i srpskog velikana.

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Iz bivše Jugoslavije, zagrebački Dinamo promijenio je ime u Croatia nakon raspada bivše države, kao dio propagande državnih vlasti i predsjednika Franje Tuđmana za promicanje neovisne države, ali je brzo navukao bijes domaće javnosti i navijača, ali nakon skoro decenije navijači su izgurali u svome, pa su vratili staro i prepoznatljivo ime Dinamo.

Top Komentari

Ante G.
Dinamo, Hajduk, Partizan, Zvezda... To su klubovi, to su brendovi. Najtuznije je kada vidim kada napisu: Derbi, Sarajevo-Zeljeznicar... Ili kada se pise o nekoj istoriji ovih amaterskih klubova. Da nije tuzno, bilo bi smijesno.
3 15
BergkampKid
Pa mogli bi se zvati FK Cetnicka Akademija... Ili tako nesto
14 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi