Šta je razlog najvećeg poraza Belgije u zadnjih deset godina?

Rijetko zapamćen podvig Švicarske

Šta je razlog najvećeg poraza Belgije u zadnjih deset godina?

Slabo ko, pa ni oni sa izrazito razvijenim pamćenjem, može se sjetiti kada je Belgija od nekoga primila pet komada.

Sjećamo se svi da je BiH 28. marta 2009 nokautirala Crvene Đavole usred Genta sa 4:2, da je tada Edin Džeko postao "dijamant" zabivši onaj majstorski gol u suprotne rašlje, sjećamo se i majstorije Zlatana Bajramovića... ali tada Belgija nije bila ni sjena ove neustrašive, fenomenalne reprezentacije kojoj je samo malo nedostajalo da igra u finalu Svjetskog prvenstva.

Vjerovatno ni Roberto Martinez ne zna kada je neka njegova ekipa primila pet golova, a da je prethodno povela 2:0. Desilo se ipak to sinoć. I njemu i Belgiji. Poveli su protiv Švicarske, a onda su kola krenula nizbrdo. Švicarska je upisala jednu od svojih najznačajnijih pobjeda i  umjesto Belgije plasirala se na final four Lige nacija.

"Ne mislim da je arogancija bila razlog našeg neobjašnjivog poraza. MIslim ipak da je porazu najviše doprinijela naša loša odbrana", pravdao se Martinez pred razularenim novinarima koji su ga optužili da je igračima dopustio da se podignu i razviju osjećaj da su nedodirljivi.

Belgija je trebala izbjeći poraz od dva gola kako bi se uz Portugal i Englesku našla u finalu UEFA-inog novoformiranog takmičenja. Sve je izgledalo dobro i ličilo je da su na putu nakon što je Thorgan Hazard zabio dva gola za 17 minuta. Švicarska je dakle trebala postići četiri.

Povratak je započeo u 26. minuti, Ricardo Rodriguez je kaznio opuštenost gostiju prije nego što je Haris Seferović zabio svoja dva gola, pa je Švicarska na poluvremenu imala 3:2.

Nico Elvedi zabio je vitalni četvrti u drugom dijelu, a putpuni debakl Belgijanaca ovjerio je Seferović trećim svojim golom.

"Bili smo iznenađeni kontranapadima, zaboravili smo se odbraniti. Vrlo je teško dati objašnjenje. Dobro smo krenuli, a onda u nekom trenutku Švicarska nije imala šta izgubiti. Dali smo im priliku da se vrate u igru. Moramo izaći jači iz ovoga, pokušati shvatiti što smo učinili pogrešno. Poraz je bolniji uz spoznaju da smo krenuli jako dobro."

Belgija je ušla u utakmicu s rekordom od 100 posto u konkurenciji nakon dvije pobjede nad Islandom i 2:1 trijumfom nad Švicarskom kod kuće.

Veznjak Thomas Meunier također je bio iznenađen.

"Bila je to savršena utakmica za nas, mogli smo čak zabiti još nekoliko golova. Sve je krenulo krivo kada smo pomislili da smo već obezbijedili finale. Ja mislim da je ovo najgora utakmica Belgije u mojoj karijeri."

Vratar Thibaut Courtois dodao je: "Mislim da je nakon našeg vodstva od 2:0 u naša tijela i mozgove ušao osjećaj kako ne možemo pogriješiti."

U prevodu zanijeli su se malo Belgijanci.

Može ovo biti nauk svima kako ne treba postupati. Što više ovakvih utakmica svima može biti od koristi. Pobjednik nas uvjerava kako je sve moguće i ostvarivo, a poraženi šta se ne smije raditi nikada, bez obzira na okolnosti.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Davno je bila utakmica između Njemačke i mađarske Lake Konjice, pa se mnogi ne sjećaju. Mađari su u grupnoj fazi dobili 8:3, a onda u finalu poveli 2:0. Od tada i nevjerovatne njemačke pobjede 3:2, datira paradigma Nijemaca kao onih koji se nikada ne predaju i bore do zadnje sekunde, vjerujući da je sve nadoknadivo.

Valjda su zato Švicarci uspjeli sinoć, što imaju u sebi dosta njemačkog.

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Koliko se sjećam razbili smo ih mi 2:4 u Belgiji. To je gore nego izgubiti 5:2 na strani.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi