Šta možemo očekivati od Finske i odakle prijeti najveća opasnost?

Pred nastavak kvalifikacija

Šta možemo očekivati od Finske i odakle prijeti najveća opasnost? · Komentar

S. Grebović

U subotu od 18 sati našu nacionalnu vrstu očekuje treća utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine igrati širom Starog kontinenta, a protivnik nam je selekcija Finske.

Nakon dva odigrana kola Italija je lider grupe sa maksimalnim učinkom. Po četiri boda na svom kontu imamo mi i Grčka, Finska ima tri, dok Armenija i Lihtenštajn nemaju bodova.

Sa bodovnim saldom možemo biti djelimično zadovoljni, s tim da još uvijek boli remi protiv Grka kada smo uspjeli prokockati 2:0. Igrala se 65. minuta utakmice sa Grčkom u Zenici u kojoj se desila jedna situacija koja se vrlo lako može pokazati ključnom u nastavku kvalifikacionog ciklusa.

Naime, Pjanić je krajnje bespotrebno u pomenutoj minuti zaradio direktan crveni karton nakon starta na sredini terena nad Zecom. Sudija iz Holandije Danny Makkelie se nije puno dvoumio i igrača Juventusa je prije vremena poslao na tuširanje.

Prvobitno je bio trebao biti suspendovan neigranjem dvije naredne utakmice u kvalifikacijama, ali je Apelaciona komisija UEFA je na sjednici uvažila žalbu NS/FS BiH na tu odluku te će 28-godišinji veznjak zbog isključenja u susretu Grčkom propustiti samo jedan meč, pomenuti protiv Finaca u subotu.

Što se tiče Finske, radi se o jednoj jako zanimljivoj reprezentaciji koja je u posljednje vrijeme u velikom usponu. Bili su pobjednik svoje grupe u Ligi nacija iza sebe ostavivši upravo Grčku. Finci su ih na svom terenu lako savladali sa 2:0, da bi u revanšu u Atini doživjeli minimalan poraz 1:0.

Vrijednost ekipe se procjenjuje na 27,55 miliona eura, što je gotovo šest puta manje od vrijednosti naše reprezentacije, što, naravno, ne mora ništa da znači.

Reprezentacija predvođena igračem Norwicha Teemu Pukkijem je u proteklim kvalifikacijama znala zadati glavobolju i našim susjedima Hrvatima remiziravši sa njima u Rijeci 1:1, što je koštalo Antu Čačića otkaza na klupi Vatrenih, koji su kasnije postali viceprvaci svijeta.

Ovi rezultati moraju biti alarm našim Zmajevima i upozorenje da opuštanja ne smije biti, jer se Finci nameću kao potencijalna nagazna mina, što su Grci jako dobro osjetili na svojoj koži u Ligi nacija gdje su bili pobjednici grupe u okviru Lige C.

Ekipa većinom igra u ustaljenoj formaciji 4-4-2 sa određenim rotacijama. Kao i sve skandinavske selekcije krasi ih izuzetna disciplinovanost uz dozu agresivnosti. 

Selektor Markku Kanreva je u prvom kolu kvalifikacija protiv Italije malo kalkulisao i izveo prilično defanzivnu formaciju 5-3-2, želeći da sačuva mrežu što mu nije pošlo za rukom su dva puta pogađali Barella i Kean.

U narednom susretu protiv Armenaca potpuno druga formacija 4-2-3-1 u kojoj su Pukkiju kao jedinom isturenom u napadu sa krila pomagali Robin Lod, igrač Sporting Gijona i Kasper Hamalainen iz Legije.

To je očigledno dalo rezultata jer su Finci slavili sa 2:0, a pogađali su Fredrik Jensen i Pyry Soiri.

Sredinu terena uglavnom "čuva" dvojac, naturalizovani Glen Kamara, igrač Glasgow Rangersa i Tim Sparv iz Midtjyllanda. 

Zanimljivo je da selektor Kanreva u posljednje vrijeme na reprezentivna okupljanja iz nepoznatog razloga nije zvao Niklasa Moisandera, sjajnog stopera Werdera koji je ove sezone igrao sjajno u Bundesligi i bio standardan u ekipi iz Bremena.

Njegovu ulogu lidera u odbrani preuzeo je odlični mladi stoper belgijskog Genka, 24-godišnji Jere Uronen koji je zbog povrede propustio prva dva meča ovih kvalifikacija, ali je za mečeve protiv Bosne i Hercegovine i Lihtenštajna dobio poziv. Njega su dostojno u stoperskom tandemu mijenjali Arajuuri iz Brondbyja i Toivio iz švedskog Hackena.

Na golu stoji perspektivni Lukas Hradecky, standardni golman Bayera iz Leverkusena koji je ujedno i najskuplji Finac na tržištu sa projenjenom vrijednošću od osam miliona eura.

Na spisku za junske duele nema defanzivca Thomasa Lama iz holandskog Zwollea, te veznjaka njemačkog Augsburga Jensena, koji je veći dio sezone van stroja.

Poseban udarac za Fince je neigranje ofanzivnog veznjaka Romana Eremenka. Iskusnog 32-godišnjeg fudbalera već dugo muči kuk i on će morati na operaciju.

Vjetovatnija je opcija kako će nam se Finci suprotstaviti u istoj formaciji kao protiv Armenije, jer su sudeći prema izjavama pred ovaj meč, vrlo nabrijani da slave u subotu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Ako nam je za neku utjehu, raspored nam je bio poprilično naklonjen, budući da ćemo u hladnoj Finskoj gostovati u junu, što je svakako bolje nego da dođemo recimo u novembru. Sa ovom reprezentacijom smo se do sada sastajali jednom i to prijateljskom susretu 2004. godine u Zenici kada smo pogotkom Zvjezdana Misimovića pred sami kraj susreta slavili minimalan trijumf.

Promo

Top Komentari

konjnakvadrat
Puki je dobar igrac
2 0
teddy sheringham
Vrlo jasna tekma- bez pobjede nemamo se čemu nadati u ostatku kvalifikacija.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi