Šta se desilo sa noćnom morom štopera FK Sarajevo? Najbolji strijelac kluba poslan u staro gvožđe
(Foto: EPA) Leonard Kweuke je u Evropu stigao preko Irana. Na Starom kontinentu je branio boje Dunajske Strede, Eintrachta, Cottbusa i Sparte Prag prije nego što je otišao put Turske.

Sa dva miliona eura u džepu

Šta se desilo sa noćnom morom štopera FK Sarajevo? Najbolji strijelac kluba poslan u staro gvožđe

Fudbaleri FK Sarajevo se užurbano spremaju za početak drugog dijela sezone Premijer lige BiH. Glavni dio priprema bordo klub je obavio u Antaliji, gdje se nalazila i ekipa SportSport.ba.

Upravo je u Antaliji kratki intervju za SportSport.ba dao i Amer Dupovac, povratnik u redove aktuelnog lidera bh. šampionata.

Prisjetio se stameni štoper Sarajeva tom prilikom svojih početaka u FK Sarajevo, inostranih angažmana, nekih njemu bitnih utakmica, ali nije puno razmišljao ni kada je na red došlo pitanje o najtežem protivniku u karijeri, igraču koji mu je bio "noćna mora".

"Imali smo mi Maksumića, ali..."

"Bilo je mnogo tu mnogo dobrih napadača i u Premijer ligi BiH i u inostranstvu. Sjećam se prve godine, kada sam tek počinjao igrati u prvom timu. Igrali smo u Evropi protiv Sparte iz Praga, u njihovoj ekipi je bio Kamerunac Kweuke. To je nemoguće jak i brz igrač, realno niko u našoj tadašnjoj ekipi mu nije mogao parirati. Mi smo imali Maksumića, zaista je bio jak, ali ni blizu kao Kweuke. On mi je nekako ostao u sjećanju, svima prepričavam te utakmice", istakao je tada štoper Sarajeva, Amer Dupovac.

I njegov nekadašnji partner iz zadnje linije FK Sarajevo, Sedin Torlak se u svojim medijskim isputima "nevoljko" prisjećao stamenog Kamerunca, Leonyja Leonarda Kweukea. Ostao je urezan u pamćenje štoperima Sarajeva ovaj napadač - ne čudi.

Sarajevo je na ljeto 2011. godine igralo dvomeč (Dupovac je igrao samo u Pragu) sa praškom Spartom u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope, a borbo ekipa nije imala nikakvog odgovora za snažnog Kweukea.

Sparta je u prvom meču na svom terenu deklasirala Sarajevo sa 5:0, a partiju života je odigrao Kweuke koji je tada upisao hat-trick.

Na Koševu je bilo podnošljivih 0:2 za Spartu, ali je Kweuke uspio obilježiti i ovaj meč, spektakularnim golom koji je ostavio golmana Hamzića u čudu.

Fudbaleri Sarajeva su se uvjerili u kvalitete Leonarda Kweukea, ali šta se u međuvremenu dogodilo sa nekadašnjom devetkom Sparte?

Bez angažmana

Leonard Kweuke je neosporno klasan napadač, ali ovaj 31-godišnjak danas nema kluba.

Korpulentnog Kamerunca je Sparta na ljeto 2013. godine prodala turskom Rizesporu za nešto manje od miliona eura, a on je tokom godina koje su uslijedile izrastao u miljenika navijača, kapitena i legendu kluba.

Pružao je Leonard Kweuke sjajne partije u dresu Rizespora, ali su ubrzo stigle i povrede. Posebno teška je bila povreda kuka koja ga je u sezoni 2015/2016 odvojila od terena na osam mjeseci, ali se i od nje uspio oporaviti.

Sjajno je igrao u prvom dijelu sezone 2016/2017. Međutim, njegove igre su često prolazile ispod radara, a mnogi su bili iznenađeni činjenicom da ga Hugo Broos nije uvrstio na spisak reprezentacije Kameruna za Afrički Kup nacija u Gabonu.

Nastavio je Kweuke sa dobrim partijama u Rizesporu, ali su onda prošle zime došli novi zdravstveni problemi za Kamerunca i čini se da se nikada nije uspio oporaviti kako treba. Svoju lošu situaciju "začinio" je i neslaganjem sa čelnicima kluba koji su odlučili da im Kamerunac jednostavno više nije potreban.

Dva miliona eura za razlaz

Zbog toga su se minulog ljeta odlučili riješiti Leonarda Kweukea, najboljeg strijelca (58 golova) u historiji Rizespora.

Kweuke je prve prijedloge čelnika Rizespora o sporazumnom raskidu saradnje, ipak, odbio.

"Kweuke, koji ima još četiri godine ugovora sa nama i koji nije bio u mogućnosti dati pravi doprinos ekipi već neko vrijmeme zbog problema sa zdravljem, nije prihvatio našu ponudu o sporazumnom raskidu ugovora. Želi da mu isplatimo primanja predviđena ugovorom za naredne četiri godine. Prema ugovoru, moramo mu isplatiti nešto od obećanih primanja, ali je iznos koji je Kweuke tražio previsok da bi ga naši sponzori pokrili", poručili su iz ljetos iz turskog superligaša.

Ipak, nedugo nakon ovog saopštenja, stigla je i vijest o raskidu ugovora. Rizespor je Kweukeu isplatio 2 miliona eura odštete, a Kamerunac popitsao raskid.

Nakon toga nema puno vijesti o nekada sjajnom kamerunskom napadaču. On i dalje nema profesionalni angažman, vjerovatno i dalje muku muči sa povredama i vjerovatno se njegova karijera bliži kraju.

Kada se sve sabere, najbolje partije je pružao u turskoj Super ligi u kojoj ima odličan omjer utakmica i golova. Odigrao je u turskoj eliti 99 susreta i postigao 47 pogodaka.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

U dresu Sparte je odigrao 105 utakmica u svim takmičenjima, postigao 40 golova i upisao 15 asistencija, a svakako će i on zauvijek pamtiti dvomeč sa FK Sarajevo.

Treba istaći i da je za reprezentaciju Kameruna tokom godina skupio 23 nastupa i postigao tri gola.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Avayan
Kakav plaćeni članak.... HAHAHAHAAHAHAH.... Smećariiiiii
2 0
dobojan90
HAHAHAH ZA RIZESPOR POSTIGAO 58 GOLOVA I NAJBOLJI STRIJELAC U HISTORIJI A NAJBOLJE MU ISLO U TURSKOJ GDJE JE NA 99 NASTUPA POSTIGAO 47 GOLOVA
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi