Šta se dogodilo s misterioznim Tajlanđanima koji su potpisali za Manchester City?

Njihova slava bila je kratkog vijeka

Šta se dogodilo s misterioznim Tajlanđanima koji su potpisali za Manchester City?

E. Škorić

Biznismen s Tajlanda Thaksin Shinawatra preuzeo je Manchester City 2007. godine ciljajući "dominaciju u svijetu nogometa". Međutim, potpisivanje trojice nepoznatih tajlandskih igrača bio je čudan način da krene u realizaciju tog projekta.

Za vrijeme dok je Shinawatra bio na čelu Cityja, ovu ekipu trenirao je legendarni Šveđanin Sven Goran Eriksson, ali je tim unatoč dobrom početku, sezonu završio tek na devetom mjestu u Premier ligi.

No, prava misterija su tajlandski nogometaši koji su te godine, dakle 2007., potpisali za engleski klub. Redom je City predstavio Teerasila Dangdu, Kiatprawuta Saiwaea i Sureea Sukhu.

Nijedan od njih nikada nije odigrao neku takmičarsku minutu u dresu Cityja. U stvari, nisu uspjeli ni dobiti radnu dozvolu u Engleskoj zbog loše reputacije tajlandske reprezentacije.

Kao što je Javi Garrido rekao za ITV prije 11 godina: "Kad je neka osoba zadužena za klub, onda može da potpiše igrače iz vlastite države i mislim da je to razlog što su potpisali igrače iz Tajlanda".

Jedini put kada je trio zaigrao kakvu-takvu utakmicu za City je odigrana protiv zvijezda tajlandske lige u ljeto 2017. godine.

Dangda, Sukha i Saiwaew bili su mladi, talentovani igrači, ali naravno ni blizu da zaigraju u jednoj engleskoj Premier ligi, pa je njihova slava kratko trajala.

Mada, imali su zapažene karijere, Dangda je recimo bio jedno vrijeme u španskoj Almeriji, doduše kratko, a za Tajland je odigrao 94 meča i postigao je 42 gola.

Saiwaeo je bio posuđen kratko Club Bruggeu iz Cityja, no nije se uspio nametnuti u Belgiji, pa se vratio na Tajland. U 32. godini je okončao karijeru zbog povrede koljena.

Sukha je nakon dolaska u City kazao:

"Vjerujem u sebe, vjerujem da mogu uspjeti. Ovo nema nikakve veze s politikom", govorio je tada.

"Super je što tajlandski igrači imaju ovu priliku. Želim dobro raditi u Cityju. Thaksin je vlasnik i kaže da želi poboljšati tajlandski nogomet - u tome nema ništa loše".

Potražite više informacija na temu Premier league:

On je s 24 godine došao u City, uz Dangdu ga je klub slao na posudbu u Grasshoppers, ali nije uspio da zaigra ni u Švicarskoj.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Rekorderi
Sad će i petari to da rade sa Vijetnamcima. Ne zna niko osim njih kakav je kvalitet fudbalske škole u Vijetnamu. Istina je da su i primorani da budu filijala "vrhunskim timovima iz Vijetnama", al' sve je to u 5 dg gore dole. Ako mogu ovi s Tajlanda, ona mogu i ovi iz Vijetnama, ha ja. Nek se spreme Niger, ČAD i Kongo!
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi