Šta Zmajevima donose četiri izmjene za Grčku?
Za razliku od meča sa Armenijom, protiv Grčke će se u prvom postavi naći Šunjić, Duljević, Kolašinac i Cimirot

Prosinečki otkrio karte

Šta Zmajevima donose četiri izmjene za Grčku?

Selektor Robert Prosinečki je na večerašnjoj press konferenciji pred duel sa Grčkom u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo otkrio karte.

Tako će sutra na teren Bilinog polja od prve minute istrčati: Šehić, Bičakčić, Šunjić, Zukanović, Kolašinac, Pjanić, Bešić, Cimirot, Duljević, Džeko i Višća.

To znači i da je selektor Prosinečki napravo četiri izmjene u sastavu u odnosu na subotnji susret protiv Armenije. Uostalom, bilo je za očekivati takvo nešto jer je Prosinečki iskoristio Armeniju (2:1) kako bi odmorio neke igrače, koji su inače u startnoj postavi selekcije BiH.

Kolašinac se oporavio od povrede, pa će umjesto Eldara Ćivića zauzeti "svoje" mjesto na lijevom boku. Šunjić će u štoperski tandem sa Zukanovićem, dok bi Bičakčić (koji je igrao protiv Armenije) trebao na desnog beka umjesto Todorovića koji je igrao protiv Armenije.

Goran Zakarić se protiv Armenije našao u startnoj postavi, ali će protiv Grčke umjesto njega u prvih 11 biti Haris Duljević koji će djelovati po lijevom krilu.

Rade Krunić je odigrao odlično protiv Armenije i postigao prvi gol za BiH, ali će sada na klupu, a umjesto njega će u prvih 11 Gojko Cimirot.

Kako su iskoristili svoju priliku protiv Armenije Krunić, Ćivić, Todorović i Zakarić?

Eldar Ćivić je odigrao čitavu utakmicu i imao jedan šut van okvira gola. Pokušao je 61 dodavanje, a 90% istih uspješno kopletirao. Zanimljivo je da nije imao niti jedno ubacivanje, a 63% od svoji 11 duela je riješio u svoju korist. Imao je i dva zračna duela i oba dobio. Pokušao je dva driblinga, a jedan je bio uspješan. Također, imao je dva uspješna uklizavanja. Izgubio je tri lopte, ali šest puta vratio posjed Zmajevima. Nije kreirao nijednu šansu.

Darko Todorović je po desnom boku bio nešto opasniji prema naprijed, pa je stvorio jednu šansu. Todorović je pokušao 55 dodavanja, a njih 80% je bilo uspješno. Imao je jedan ključni pas i pet ubacivanja, pa je jasno da je bio puno korisniji u ofanzivi od svog kolege na drugom boku. Ipak, dobio je samo šest od 13 duela, ali je imao i dva uspješna driblinga. Izgubio je osam lopti i vraćao posjed u četiri navrata.

Rade Krunić je odigrao sjajno, našao se u jednoj prilici i istu iskoristio za gol za 1:0 u 33. minuti susreta. Osim gola, imao je još dva pokušaja, ali nijedan nije bio u okvir. Od 50 dodavanja njih 88% je uspješno kompletirao, te dobio šest od devet duela sa protivnicima. Imao je i tri zračna i sva tri dobio. Imao je po jedan uspješan dribling i uklizavanje, a izgubio je samo dvije lopte. Sa druge strane, vratio ih je osam.

Stiče se dojam da je Zakarić najviše podbacio. Nije se nalazio u prilikama niti ih je stvarao. Imao je jedan pokušaj van okvira gola, te je kompletirao samo 67% od svoja 33 pokušana dodavanja - to je najgori postotak uspješnih dodavanja među Zmajevima protiv Armenije. Pokušao je tri ključna pasa i jedan kompletirao, te tri puta ubacivao loptu pred gol Armenije, ali nijednom nije pronašao metu. Imao je sedam duela sa protivnicima, ali je samo dva dobio. Uspio je u 2 od 5 pokušanih driblinga i imao jedno neuspješno uklizavanje. Izgubio je šest lopti i jednom vratio posjed.

Šta Robert Prosinečki dobija izmjenama u sastavu - povratakom igrača?

Kako će najvjerovatnije Bičakčić igrati na desnom beku, vjerovatno neće biti toliko ofanzivan kao Todorović, ali će pružiti potrebnu čvrstoću u odbrani, posebno prilikom ubacivanja.

Za ofanzivu (i čvrstoću) po boku će se tako pobrinuti Sead Kolašinac koji će zamijeniti Ćivića na lijevoj strani.

Kolašinac se zbog problema sa povredama često nije nalazio na spisku kod Roberta Prosinečkog, ali će za Grčku konačno biti spreman.

Kao primjer onoga što Kolašinac donosi Zmajevima možemo uzeti njegovu statistiku sa solidne partije iz prijateljskog meča (zadnjeg za BiH) sa Senegalom (0:0) odigranog prošlog marta.

Tada je Kolašinac odigrao 78 minuta i napravio dosta problema Senegalcima u inače ne toliko zanimljivoj utakmici.

Za razliku od u ofanzivi protiv Armeniije dosta neaktivnog Ćivića, Kolašinac je protiv Sengala imao dva šuta - jedan u okvir gola. Pokušao je 61 dodavanje sa 79% uspješnosti, te podijelio jedan ključni pas (pokušao je još jedan). Imao je i dva ubacivanja, a svih sedam duela sa protivnicima riješio uspješno. Imao je dva zračna duela i oba dobio. Također, imao je tri uklizavanja i sva tri su bila upsješna. Ipak, izgubio je osam lopti, a vraćao je posjed u šest navrata.

Kao što smo već rekli, Bičakić će se povratkom Šunjića u prvu postavu vjerovatno pomjeriti na desnog beka. Ipak, bitno je ono što će Bičakić donijeti u defanzivi umjesto Todorovića.

Kao primjer nam može poslužiti upravo jedna utakmica BiH i Grčke, odigrana 2017. godine u okviru kvalifikacija za SP.

Bilo je tada 0:0, a Bičakić je imao dva uspješna ključna pasa i dobio 57% svojih duela sa Grcima. Imao je čak 13 važdušnih duela na tom susretu, a 62% ih je dobio. Imao je i jedno uspješno uklizavanje. Kada su u pitanju izgubljene lopte imao ih je sadam, ali je i sedam puta vraćao posjed.

Uključivanje/vraćanje Tonija Šunjića u postavu ima istu svrhu, ojačati zadnju liniju. Šunjić je u svojoj posljednjoj utakmici za BiH, onoj protiv Austrije u Beču u Ligi nacija, dobio čak 88% od svojih 16 duela sa protivnicima, a od 11 zračnih dobio je 10. Imao je i dva uspješna uklizavanja, te 11 puta vraćao posjed lopte - dva puta je loptu gubio.

Iako je Rade Krunić odigrao odlično protiv Armenije, Prosinečki ga je odlučio ostaviti na klupi i to vjerovatno kako bi Gojko Cimirot oslobodio više prostora prema naprijed za Miralema Pjanića. Cirmirot će biti zadužen za trku i pokrivanje, kako bi Pjanić mogao slobodnije igrati u ofanizvi.

Primjer onoga što Cimirot radi može se vidjeti u prijateljskom susretu BiH i Turske odigranom prošle godine. Riječ je o kratkim dodavanjima sa velikom sigurnošću (87% od 47), destrukciji (uklizavanja 2/2) i malom broju izgubljenih lopti (četiri izgubljene, pet vraćenih).

Haris Duljević bi Robertu Prosinečkom trebao donijeti veću agilnost i prodore po lijevom boku, dok će Edin Višća svoj posao odraditi na desnom.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Učinkovitost, ali prije svega agilnost Harisa Duljevića po lijevom boku mogla se vidjeti u utakmici Lige nacija u Belfastu protiv Sjeverne Irske kada je postigao gol u pobjedi BiH od 1:2.

Možda i najvažniji statistički podatak sa te utakmice jeste taj da je pokušao sedam driblinga, više od bilo kojeg drugog bh. igrača. Istina, uspješna su bila samo dva, ali je isto tako izgubio samo tri lopte. Uputio je dva udarca na gol, od kojih je jedan bio u okvir.

Top Komentari

Hare
U moru idiotskih članaka na ovom portalu,ne mogu a da ne kažem da ovaj nije loš
12 0
mer12
kada vidim da Cimirot igra umjesto Krunica pa sve sam vidio, umjesto da uigrava Pjanica i Krunica skupa on pravi gluposti
3 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti