Stara dama zna gdje je novac: Juve traži nove termine utakmica

Profit u prvom planu

Stara dama zna gdje je novac: Juve traži nove termine utakmica

Italijanski šampion Juventus apeluje na "fudbalske vlasti" na Apaninima da uvedu što više termina za odigravanje utakmica Serije A koji bi odgovarali i gledateljima u Aziji.

Juventus, iako velikan evropskog fudbala, i dalje kaska za onim najuspješnijim kada je u pitanju zarada, španskim gigantima i nekolicinom klubova iz "najatraktivnije" i najgledanije lige na svijetu, engleske Premier lige.

Iako je samim dovođenjem Cristiana Ronalda Juventus postao magnet za sponzore, te sigurno povećao gledanost svojih utakmica širom svijeta, Stara dama želi i dalje rasti i ući u sam vrh po gledanosti utakmica i zaradi od prenosa istih. Kao odličnu šansu za to čelnici Juventusa azijsko (prije svega kinesko) tržište.

Nova sezona Serije A zvanično počinje u subotu, a sve utakmice prva dva kola za gledatelje u Pekingu počinju u ponoć ili još kasnije.

"Moramo pronaći pravi balans između domaće i publike širom svijeta", izjavio je Juventusov šef za finansije za BBC Sport, pa nastavio:

"Nije stvar samo u terminima prenosa, radi se i o pravima na distribuciju i o tome ko prenosi utakmice. U tom smislu, razlika između Premier lige i Serije A je ogromna... Ovo je stara priča i jedan od češćih razloga za rasprave sa čelnicima naše lige".

Klubovi iz vrha Serije A, predvođeni Juventusom, već neko vrijeme učestvuju u debatama sa čelnicima lige o potrebi da se veći broj mečeva zakazuje u ranijim terminima kako bi se uvećale šanse za njiihovo praćenje u Kini i jugoistočnoj Aziji. Veliki italijanski klubovi dakle ne vjeruju da im italijanski sistem, koji je zasnovan na popodnevnim, a kada su derbiji u pitanju uglavnom na večernjim terminima, pomaže da unaprijede svoje brendove i uvećaju svoju zaradu na globalnom nivou.

Iako italijanski velikani prihvataju činjenicu da se stvari polako mijenjaju u njihovu korist, u Juventusu su postali izuzetno frustrirani zbog trenutne situacije jer osjećaju da ona naginje čitavo tržište na stranu klubova engleske Premier lige.

Ipak, prije par godina je Serija A uvela rani nedjeljni termin (12:30), ali će se sve utakmice prva dva kola nove sezone italijanskog šampionata igrati u terminima od 18:00 ili 20:45 sati.

Juventus želi da takvih termina u budućnosti bude što je manje moguće, a onih pogodnihi za publiku u Kini sve više.

Ricci je istakao i da je Juventusova agresivna tržišna strategija, u koju je uključeno i otvaranje ureda i prodavnica u Aziji, okrenuta uvećanju profita i glavnom cilju - osvajanju Lige prvaka po prvi put od 1996. godine.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Treba istaći da je Juventus nedavno proveo istraživanje čiji rezultati pokazuju da se globalna baza navijača uvećala za 16% od kada je na Allianz stadion stigao Cristiano Ronaldo, te da je ukupni broj pratilaca na različitim društvenim mrežama narastao za 59% i trenutno je na cifri od 81 miliona.

Podsjetimo da se već neko vrijeme govori i o mogućnosti da se nekoliko utakmica Serije A u budućnosti igra u Kini...

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mu'min Juventino FKS
Treba da se smanji vrijeme tekne na 35 min pol, ja vize zivaca nemam da gledam to treba, a stonse serie a termina tice ne seri lni sunidealni za kineze u 3tekma kod nas pocinju kod njih u 9 naveecwr
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi