Džeko uz bok Modriću, Stevanović je apsolutni kralj asistencija u Evropi ove sezone

Impresivni brojevi

Džeko uz bok Modriću, Stevanović je apsolutni kralj asistencija u Evropi ove sezone

E. Škorić

Bosanskohercegovački reprezentativac Edin Džeko jedan je od najboljih igrača Intera ove sezone.

Tridesetpetogodišnji napadač je ove sezone postigao 12 pogodaka u Seriji A, ali ima i pet asistencija. Posljednju je upisao sinoć u nadoknadi vremena utakmice u Torinu, gdje je Nerazzurrima donio bod (1:1) iako su gosti iz Milana očajnički tražili sva tri.

Inter je uspio ostati neporažen zahvaljujući Džekinoj asistenciji i pogotku Alexisa Sancheza. Nerazzurri ostaju u trci za Scudetto, no više nije sve u njihovim nogama, već se najviše pitaju u gradskom rivalu Milanu koji ima četiri boda i utakmicu više, a do kraja je ostalo još devet kola.

Džeko je postao drugi najstariji nogometaš sa pet i više asistencija u ligama petice ove sezone. Ispred njega je jedino hrvatski reprezentativac i lider Real Madrida Luka Modrić, koji također ima pet proigravanja za svoje saigrače u La Ligi.

Inače, najbolji asistent trenutno u svim prvim ligama svijeta je još jedan reprezentativac BiH, Miroslav Stevanović, koji ima čak 18 asistencija u dresu švicarskog Servettea.

Stevanović u dresu švicarskog kluba ove sezone uz rekordnih 18 asistencija ima i četiri gola, a odigrao je ukupno 25 utakmica. I on i Džeko našli su se na spisku selektora Ivajla Peteva za martovske prijateljske mečeve.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Usporedbe radi, ove sezone je Thomas Muller u Bundesligi u dresu Baeyrna došao do 16 asistencija, Kylian Mbappe i Trent Alexander-Arnold imaju po 11, Lijonel Messi, Domenico Berardi i Karim Benzema te Mohamed Salah po 10 u nacionalnim prvenstvima.

Ovi podaci su impresivni i posebno će obradovati selektora Peteva i njegov stručni štab pred nadolazeće reprezentativne akcije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi