Samo u BiH: Sin sudija, otac u Izvršnom odboru koji usvaja Listu sudija
Otac je u Izvršnom odboru, a sin sudija

A tvrde da nisu u sukobu interesa

Samo u BiH: Sin sudija, otac u Izvršnom odboru koji usvaja Listu sudija

A. Beganović
Teme:

Protekle sedmice održana je izborna Skupština Fudbalskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj su između ostalog izabrani novi članovi Izvršnog odbora, kao i novi predsjednik pomenutog saveza.

Nekoliko mjeseci uoči izborne Skupštine tokom kampanja za kantonalne izbore vršene su lobiranja, a sve je kulminiralo nekoliko sati uoči same sjednice.

Delegatima Skupštine podijeljeni su papiri na kojima je stajalo za koga trebaju glasati i sve je zapravo i bilo onako kako su zamislili "režiseri" izuzmemo li predstavnika IO ispred Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.

Nekadašnji generalni sekretar Željezničara, Nijaz Brković, dobio je "favorita" Hamdu Spahića i tako je bar malo pokvario slavlje "režiserima" koji su par dana uoči Skupštine u Vitezu imali "probu" na kojoj su postigli konačni dogovor.

No, nije isključeno da osim Brkovića još jedan kandidat kojeg su ranije otpisali, na kraju, ipak, odnese pobjedu. Radi se o Saidu Midžanu, kandidatu ispred Fudbalskog saveza Unsko-sanskog kantona kojeg je na izborima pobijedio Mirsad Silić, inače kadar sada već bivšeg predsjednika Fudbalskog saveza Federacije BiH, Irfana Durića.

O čemu se radi?

Oglasi

Naime, Mirsad je otac sudije Sanela Silića, koji sudi na Prvoj ligi Federacije BiH i doista je nevjerovatno da je on zbog sukoba interesa uopće mogao biti kandidat za IO.

Istina, da u Pravilniku o sudijama, ne stoji da su otac u IO i sudija u sukobu interesa, odnosno autori Pravilnika se nisu doticali članova IO vjerovatno vjerujući da tako nešto nije moguće, pa će se vjerovatno Silić i oni koji su ga podržali pokušati "vaditi" na taj podatak. No, s obzirom da u Pravilniku stoji: "U istom rangu takmičenja - ligi ne mogu se nalaziti sudija, posmatrač suđenja, član Komiteta za suđenje, mentor i delegat koji su u bliskim rodbinskim vezama, a koje mogu imati uticaja na napredovanje ili zadržavanje na Listi ostalog sudijskog kadra kao i na regularnost takmičenja", jasno je da su član IO koji potvrđuje Liste sudija i sudija u sukobu interesa.

Dakle, da su otac u IO i sin na Listi sudija u sukobu interesa jasno je i pticama na grani s obzirom da se na početku sezone (Silićima ovo ide u prilog) usvaja Lista sudija i to tako što Komitet za sudije na osnovu uspješnosti iz prošle sezone predlaže Listu, a Izvršni odbor je usvaja.

To znači da otac u Izvršnom odboru svojim glasom odlučuje o Listi sudija na kojoj se nalazi i njegov sin. Ako, to nije sukob interesa i ako je normalno da imamo takvu situaciju u federalnom savezu, onda je svaka riječ suvišna.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

No, to nije sve, odnosno kako je SportSport.ba saznao iz svojih izvora bliskih Fudbalskom savezu Federacije BiH, da bi se "zavarala" javnost, odnosno da bi stariji Silić iz svega izašao čist "skrojen" je paklen plan. Naš izvor nam tvrdi da će mlađi Silić zapravo biti među onim sudijama koji će u narednoj sezoni napredovati do Premijer lige, tako da stariji ukoliko se iz ovog sramnog čina izvuče neokrznut, na početku iduće sezone neće glasati o Listi sudija na kojoj se nalazi njegov sin. 

Na kraju dodajmo i da smo u Fudbalskom savezu BiH donedavno imali sličnu situaciju. Milorad Sofrenić je bio član Izvršnog odbora, a njegov sin sudija. No, s obzirom da Sofrenić mlađi u par navrata nije istrčao norme, skinut je sa sa Liste sudija.

Promo

Top Komentari

Brazuka
Opet var akcija, opet. Hapsi ova ****a, ima ih jos
5 1
papagaj
Cirkusa majko mila
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi