Sušić: Priča o Interu nije šuplja, potpisao bih da nije bilo Dinama
Sušić je spreman da zaboravi na loše trenutke i da ponovo privuče pažnju velikih klubova, ali i selektora reprezentacije BiH Roberta Prosinečkog (Foto: EPA)

Povremeni reprezentativac BiH iz Belgije za SportSport.ba

Sušić: Priča o Interu nije šuplja, potpisao bih da nije bilo Dinama · Intervju

Tino Sven Sušić do prije dvije-tri godine je bio među najboljim igračima HNL-a. Za njegove usluge su se interesovali brojni velikani, ponajviše Inter, no skoro pa završeni transfer na "Giuseppe Meazzu" se nije ostvario, a onda stvari kao da su krenule u nekom pogrešnom smjeru.

Fudbalski put je Sušića odveo u Genk, zatim u Maccabi iz Tel Aviva, ali niti u jednom od ovih klubova nisu računali na njega, pa je zadnjeg dana prijelaznog roka prodan Antwerpu. Ovaj belgijski klub će biti nova prilika za marljivog Sušića, koji je spreman da zaboravi na loše trenutke i da ponovo privuče pažnju velikih klubova, ali i selektora Roberta Prosinečkog.

Sušiću život kao da je poprimio nekoliko svijetlih nijansi i čini se da su turbulentni periodi za njega prošlost. Barem je tako djelovao dok smo razgovarali o njegovoj karijeri. Izgledao je baš sretno, raspoloženo i spremno da zaplovi u novu uspješnu luku.

"O novom klubu mogu reći sve najbolje. Antwerp je tek ušao u elitni razred i ima dugoročnu viziju, a o samom kvalitetu dovoljno govori to što je klub trenutno u vrhu tabele. Tu je cilj i ostati. Šta je presudilo? Ma, ja sam odmah kroz razgovor sa ljudima iz kluba shvatio da je to klub kakav mi treba u ovom momentu. Imaju jasne ambicije, igrači koji su tu su vrlo dobri i stvarno sve funkcioniše na jednom visokom nivou. Bilo je još nekih kombinacija, prije svega odlazak u Španiju, no kada me Antewerp pozvao nisam mnogo razmišljao. Znao sam i ranije dosta o njima, ipak sam u Belgiji odrastao, igrao...", govori Tino Sven Sušić na samom početku razgovora za SportSport.ba.

U Antwerp ste stigli na posudbu, kako su pisali belgijski mediji?

"Ne, ne... Raskinuo sam ugovor sa Genkom i s Antwerpom potpisao na godinu i pol dana, a moguće je da se ta saradnja produži na još godinu dana, naravno ukoliko svi budemo zadovoljni. Nadam se da će sve biti u najboljem redu."

Ko je najzaslužniji što ste u Antwerpu?

"Otac Sead je inače dugo prijatelj sa sportskim direktorom kluba Lucianom D'Onofrijem. S njim se poznajem još iz vremena dok sam bio u Standardu, jer me tu i doveo iz Genka, tako da zna dosta o meni. Samim tim je i najzaslužniji što sam danas u Antwerpu."

Kolege u klubu, kako su vas primili?

"Sve je izvrsno, prihvatili su me baš super. U timu svi pričaju francuski i uglavnom su uvijek neke šale u svlačionici. Uostalom, u klubu je i Dino Arslanagić, s kojim sam već godinama u dobrim odnosima. Igrali smo zajedno u Standardu, pa u mladoj reprezentaciji Belgije..."

Što se događalo sa Sušićem od odlaska iz Hajduka? Stagnirali ste...

"Došao sam u Genk za dva miliona eura kao pojačanje i stvarno sam prvi dio sezone igrao jako dobro. Iako statistika nije bila idealna, ko god pogleda te utakmice moće se uvjeriti u ovo što govorim. Stvari su krenule po zlu kada je došao novi trener. Skroz me maknuo iz momčadi. Dao mi je možda još jednu priliku, i to me stavio kao špica, tako da sam odmah znao da nešto ne štima. Nije to bilo samo do trenera, vjerovatno su mu tako naložili iz čelništva kluba. Kasnije je došla ta epizoda u Izraelu, a za to što je i ona bila neuspješna sam isključivo ja krivac. Došao sam nespreman, u međuvremenu mi se rodila i kćerka, a budući da porodica nije bila sa mnom, osjećao sam se usamljeno."

Iza vas je težak period. Je li vas to ponekad 'ubijalo' psihički?

"Nisam baš sad padao u depresiju, ali sigurno da mi je bilo jako teško. Svakom igraču teško pada kada je po strani. Zamislite, treniram svaki dan naporno i na kraju dođe utakmica i sjedim na klupi ili na tribinama. Ne može nikako biti svejedno. No, sve je to sada iza mene, Antwerp je nova šansa i učinit ću sve da pokažem da mogu igrati na visokom nivou."

Ne tako davno ste povezivani s velikanima. Jeste li prekrižili snove da zaigrate u Seriji A ili, recimo, Engleskoj?

"U fudbalu se nikada ne zna. Mene je bilo dobro krenulo, baš kao u snu, ali na kraju sudbina nije htjela da idem lakšim putem. Ponavljam, sada sam u novom klubu i ovo mi je posljednji voz da se dokažem i pokušam napraviti nešto veliko u karijeri. Nisam od toga odustao, imam svoje snove i radit ću na njima. Hoću li na kraju ostvariti to ili ne, vrijeme će pokazati."

A priča o Interu? Koliko je u svemu tome bilo istine?

"To je bilo skoro riješeno. Faktički sam trebao samo otputovati, riješiti neke detalje i potpisati ugovor, no onda je iznenada cijeli posao propao. Umjesto mene došao je Marcelo Brozović iz Dinama, a svi znamo ko je Zdravko Mamić i koliko je jak u svijetu fudbala. Očito su presudile te dobre veze. Nema veze, život ide dalje."

Već neko vrijeme niste u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

"Reprezentacija je za mene nešto posebno i uvijek sam se veselio tim pozivima. U posljednje vrijeme ih nije bilo, što je i sasvim normalno, jer nisam ni igrao. Da sam igrao dobro i da sam bio u drugom planu, onda bi sigurno imao drugačiji stav. Cilj mi je da se dokažem u novom klubu i da ponovo nastupam za svoju zemlju."

Došao je i novi selektor Robert Prosinečki. Koliko znate o njemu?

"Čuo sam dosta dobrih stvari, stvarno samo najljepše. Za očekivati je da će on donijeti određene promjene unutar tima i da će napraviti dobre stvari sa BiH, mada ponekad svi mi imamo velika očekivanja. Ne trebamo zaboraviti da smo mala zemlja, iako imamo dobre igrače, no danas svi znaju igrati fudbal i nije se lako plasirati na veliko takmičenje. Potrebno je imati i sreće, a nadam se da će je Prosinečki imati."

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

Nedavno ste po prvi put postali i otac. Kako se snalazite u novoj ulozi?

"Skroz mi se život promijenio. Mogu reći da sam veoma sretan čovjek i stvarno nikad nisam doživio nešto ljepše. Posvetio sam se maksimalno djetetu, skoro nikako ne izlazim", kazao je za kraj Sušić, dodavši da je izabranicu svog srca upoznao u Splitu dok je još igrao za Hajduk.

Top Komentari

Bob Paisley
...nisi ti sine ni za Inter iz Zapresica...ako je istina da su bili zainteresovani za tebe mislim da sada trljaju ruke jer nisu bacili pare na takvog panja.
11 11
gumenakita
Tebi i tvojoj porodici sve najbolje,hvala vam sto ste prezentatori BiH u lijepom svjetlu,sve ove seljacine koje vas blate nisu vrijedni pomena,sve propali ljudi
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije