Svi od sinoć pričaju o Ronaldovom nevjerovatnom rekordu, a niko da spomene Edina Džeku?

I sam je zabijao 50+ golova u tri velike lige

Svi od sinoć pričaju o Ronaldovom nevjerovatnom rekordu, a niko da spomene Edina Džeku?

Edmir Škorić

Cristiano Ronaldo je postavio nove rekorde u 35. godini, nakon što je sinoć postigao dva pogotka u pobjedi Juventusa protiv Lazija (2:1) u derbiju 34. kola Serije A.

Ronaldo je došao do 30 golova u sezoni i postao je tek treći (ubrzo je to uradio i Ciro Immobile) nogometaš koji je u posljednjih 60 godina dao najmanje 30 golova u jednoj sezoni Serije A.

Ono o čemu se posebno pričalo je rekord s 50 i više postignutih golova u engleskoj Premier ligi, italijanskoj Seriji A i španskoj La Ligi, ali zanimljivo da su svi zaboravili jednu stvar - Edin Džeko je uradio nešto slično.

Džeko je u tri Lige petice postigao najmanje 50 golova, a jedina razlika je ta što je bh. reprezentativac umjesto u La Ligi, pored Premier lige i Serije A 50+ golova dao u njemačkoj Bundesligi.

Džeko je u dresu Rome postigao 77 golova u Italiji, u Bundesligi je kao igrač Wolfsburga postigao 66, a u Premier ligi kao igrač Manchester Cityja 50 golova.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Ovime niko ne pokušava da ospori veliko postignuće portugalske mašine, ali moramo da skrenemo pažnju i na Džeku koji je godinama unazad jedan od najboljih napadača na svijetu i često nedovoljno cijenjen, valjda jer dolazi iz jedne "male" BiH.

Džeko je ove sezone postigao 15 pogodaka u Seriji A, dok je Ronaldo na 30 pogodaka i mogao bi lako završiti kao najbolji strijelac lige uz osvojen Scudetto. On je postao igrač koji je najbrže stigao do 50 golova u Seriji A. Trebala mu je za to 61 utakmica, dok je Andrij Ševčenko do 50 golova u Seriji A, kao igrač Milana, stigao nakon 68 prvih utakmica.

Top Komentari

realno_govoreci
Nije tačno. Pričaju o Ronaldovom jer čovjek preko 10 godina iz godine u godinu je u samom vrhu fudbala i ta prica traje.Dzeko nestane odredjeni period pa se vrsti itd. Na kraju krajeva Ronaldo je brand sam za sebe i porediti Dzeku sa njim je smijesno. Edin svaka čast na svemu ,nema se on kome dokazivati ali Ronaldo i Messi pa par mjesta prazno pa tek ostali fudbaleri
3 15
GigantMostarski
Ne pricaju jer je s balkana. Smatraju nas gradjanima treceg reda, smrdljiva Europa, a narod nam je sposobniji i iskusniji za zivot vise nego kompletan zapad jer nismo razmazeni gerilci koji su sve imale cim su se rodili!
13 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi