Sušić igračima branio seks, a Brazilcima jedino važno bilo da to ne bude sa suprugom od saigrača
Bivši selektor Zmajeva je tražio disciplinu, ali nije pomoglo tokom turnira u Brazilu

Kako to utječe na formu igrača?

Sušić igračima branio seks, a Brazilcima jedino važno bilo da to ne bude sa suprugom od saigrača

Edmir Škorić

Da li je dobro da igrači imaju odnose sa svojim djevojkama i suprugama tokom Svjetskog prvenstva? Selektori su imali različite pristupe, neki su bili protiv, neki su dali svu slobodu svijeta svojim izabranicima, pa ko je na kraju bio u pravu?

U Sjedinjenim Državama je 1994. godine Brazil po četvrti put postao svjetski prvak, a izvrsno Svjetsko prvenstvo ostaće upamćeno i po kobnom autogolu Kolumbijca Escobara, kao i pozitivnom doping testu Maradone.

Iako je, naročito u to vrijeme, nogomet bio nepopularan sport u SAD-u, FIFA nije zakazala tako što je ovoj sili dodijelila veliki turni. Organizator se potrudio da organizuje spektakularan turnir, a gledalo ga je čak 3.587.538 ljudi.

Finale SP-a 1994. godine igrano je u Los Angelesu pred 94.194 gledalaca, a ovaj dvoboj Brazila i Italije bio je prvo finale u historiji prvenstava koje je riješeno izvođenjem penala.

Utakmica je završena bez pogodaka, a jedanaesterce je odlučio promašaj Roberta Baggija. On je tako od heroja koji je postigao pet golova i doveo Italiju u finale, postao tragičar. Brazil je postao prva selekcija koja je titulu prvaka svijeta osvojila četiri puta.

Za najboljeg igrača turnira i osvajača Zlatne lopte proglašen je brazilski as Romario, a nagradu za najboljeg golmana ponio je Belgijanac Michel Preud'homme.

Oglasi

Tada je za Brazil na SP-u debitovao tek 17-godišnji Ronaldo, koji će se kasnije pokazati kao jedan od najboljih napadača svih vremena, a prva vedeta nacionalnog tima bio je Romario. Branio je Tafarel, igrali su još Rocha, Jorginho, Bebeto, Dunga, Aldair, Cafu, Marcio Santos, Leonardo, Paulo Sergio, te Branco. Upravo je ovaj potonji, defanzivac, otkrio da je tada seks bio jako važan za Brazilce.

To je navodno bila tajna uspjeha Brazila na Svjetskom prvenstvu 1994. Ne samo da su nogometaši smjeli imati seks tokom turnira, čak im je bilo dozvoljeno i da piju alkohol. Branco je o tome slikovito pričao godinama kasnije.

"Šta tu može biti štetno? Moj sin Stefano začet je tokom Svjetskog prvenstva 1994. kada sam sa suprugom proveo slobodan dan u San Franciscu", rekao je Branco, dodavši:

"Seks je dobar, oslobađa napetosti. Kod nas je bio zabranjen samo seks sa suprugom saigrača. Naravno, ne možete jesti cijelu noć niti ići u bordel. Kad smo osvojili Svjetsko prvenstvo 1994., bili smo vrlo profesionalni. Bilo je dopušteno i piće. Popili smo tri ili četiri pića da se opustimo. To je sve normalno".

Argentincima upute od Saveza kako da pokupe Ruskinje

U modernijim vremenima, kada je fizička priprema ušla na potpuno novu razinu, samo nekoliko ljudi ima tako labav stav prema tim odnosima. Na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Rusiji istaknuli su se Argentinci koji su - kako je napisao USA Today - dobili upute od saveza kako u vodiču pokupiti Ruskinje.

Oglasi

Međutim, ovo je bila iznimka. Druge reprezentacije zabranjivale su slučajna poznanstva. Seks da, ali samo sa suprugama i djevojkama.

"Svaki igrač ima sobu za sebe, tako da ga porodica može posjetiti u danima kada se ne pripremamo za utakmice i ne igramo utakmice. Ne dopuštamo da igrači imaju Ruskinje, ne, ne, ne," rekao je nigerijski selektor Gernot Rohr.

Ni Argentina ni Nigerija nisu osvojile Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Prvi su takmičenje završili u 1/8 finala, drugi u grupnoj fazi. Njemačka, tada branitelj naslova svjetskog prvaka, također nije prošla grupu.

Njen selektor Joachim Loew zabranio je uopće seks, alkohol i društvene mreže. S druge strane, Korejcima, koji su senzacionalno slavili protiv Nijemaca, obećan je ljubavni susret s partnerima uz uslov prolaska u 1/8 finala. Nije uspjelo. Izgubili su odlučujuću utakmicu protiv Švedske.

Seksali su se i postali svjetski prvaci

Što se tiče svjetskih prvaka, Francuza, iako je njihov selektor Didier Deschamps poznat po tome što drži ekipu disciplinovanom, vrlo je fleksibilan kada je u pitanju seks. Već 2014. omogućio je igračima redovne kontakte sa suprugama i partnericama tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu. Postojao je jedan uslov: te stvari ne smiju igračima onemogućiti kvalitetan san.

Oglasi

Godine 2014. brazilski selektor Felipe Scolari imao je još više razumijevanja. Savjetovao je svojim igračima da seks "ne bude previše akrobatski". Onaj "normalni" bio je u redu.

U Brazilu je čak i Joachim Loew mnogo više opraštao kada je u pitanju seks nego četiri godine kasnije. Nijemci, koji su s vremena na vrijeme mogli upoznati svoje žene i partnerice, postali su svjetski prvaci.

Djevojke i supruge engleskih nogometaša uvijek su u centru pažnje, a 2010. godine selektor Engleza Fabio Capello zabranio je seks te je čak obilazio sobe kako bi provjerio da igrači ne krše zabranu. Ona je ukinuta 2014. godine, ali u Brazilu to nije pomoglo Englezima da odu dalje od grupne faze. U Rusiji su pak stigli do polufinala, ali i tu su im bili dozvoljeni odnosi sa njihovim suprugama i djevojkama.

"Nije me briga šta drugi misle"

Safet Sušić, selektor BiH, kazao je pred polazak na historijski SP: "U Brazilu neće biti seksa. Igrači mogu pronaći neka druga rješenja. Mogu mastrubirati ako žele. Nije me briga šta drugi selektori misle. Ovo nije putovanje na odmor. Idemo tamo da igramo nogomet".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ipak, nakon poraza od Argentine i Nigerije, pobjeda nad Iranom nije bila dovoljna. Naša reprezentacija ispala je već u grupi.

Neki tvrde da seks pomaže sportistima, drugi pak smatraju da može da pogorša njihovo stanje. U Kataru će tokom Svjetskog prvenstva pitanje seksa dobiti dodatnu dimenziju. Zakon ove muslimanske zemlje zabranjuje izvanbračne veze. A organizatori su već najavili da u tom smislu neće biti popusta ni za navijače ni za igrače.

Top Komentari

Ado_GTI
Safet Šubić je najuspješniji selektor BiH.
7 1
user1644923168
Eto Safet im mogao zabranit da drkicu bace..
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi