System error: U Živinicama pronašli 'rupu u zakonu', publici i smiješno i žalosno
Pravilo o trojici igrača do 21 godine u prvoj postavi Slaven je uspio da prilagodi na svoj način, a često je bio žrtva mladi golman. Ovakvi potezi prava su komedija, ali eto, rupa u zakonu očito je pronađena

Domišljata struka Slavena

System error: U Živinicama pronašli 'rupu u zakonu', publici i smiješno i žalosno

E. Škorić

Pohvalno je svakako to što radi Nogometni savez u cilju podizanja kvaliteta domaćeg nogometa, pa se sve kroz razna pravila tjera klubove da ukazuju šanse mladim igračima.

Kada je na snagu stupilo pravilo da moraju od prve minute zaigrati tri igrača do 21 godine, klubovi su to praktikovali tako što bi golobrade mladiće uvrstili u prvih 11, pa ih mijenjali nakon samo jedne, dvije, tri... minute igre. Oni bi pognutih glava izlazili iako nisu ni dodirnuli loptu, ušao bi neko iskusniji na njihove pozicije, a publika se često smijala takvim prizorima.

Da bi se takve stvari spriječile, Savez je odlučio da ako igrač do 21 godine izlazi u prvom poluvremenu, onda mora da ga zamijeni igrač koji također nije stariji od 21 godine.

Slaven iz Živinica pronašao je "rupu u zakonu". Pošto pravilo vrijedi isključivo za igrače, Slaven kroz golmansku poziciju uspijeva da iznađe rješenje za ovaj nazovimoga problem.

Tako je protiv Veleža golmanu koji je do 21 godine naređeno da se povrijedi u prvoj minuti, da bi drugu utakmicu protiv Kaknja taj golman odbio takvu naredbu smatrajući je nekorektnom i za kaznu je morao da sjedne na tribine.

Danas protiv Viteza ništa novo. Mladi golman ovoga puta odbija da bude sudionik te spletke i da nastupi par minuta, pa da se zatim "povrijedi". Međutim, snalažljiva struka Slavena nalazi novo rješenje i na gol postavlja odbrambenog igrača (U21), čiji je zadatak bio da se "povrijedi" što je prije moguće. Naravno, to se desilo u uvodnim minutama kod ispucavanja lopte, pa je morao da izađe iz igre i na golu ga je zamijenio iskusniji kolega.

Sve to uz smijeh je pratila publika na stadionu, a hoće li se neko dosjetiti da stane u kraj ovakvim stvarim, pa da uistinu dobiju šansu mladi igrači koji bi trebali da u budućnosti budu nosioci u klubovima i da doprinesu razvoju domaćih takmičenja. Na ovaj način nećemo daleko dogurati.

Ovome dodajmo da se Slaven žalio na suđenje na današnjem meču iako je dobio 1:0, ali nakon ovakvog "poteza" zaista nema pravo da se žali.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Promo

Top Komentari

Majorizirani
Vrlo jednostavno je rijesiti problem. Mora u toku svih 90min biti prisutno na terenu 3xU21 igraca.s Cak i ako se povrijedi, a nema ko uci, igrat ces sa 10 igraca.
29 1
Gari Garinča
Joj levata u Živinicama.
22 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi