Tare: Ako se nogomet u Italiji ne nastavi, bit će to socijalna katastrofa

Sportski direktor Lazija poručuje

Tare: Ako se nogomet u Italiji ne nastavi, bit će to socijalna katastrofa

Sportski direktor Lazija Igli Tare smatra kako bi bila prava socijalna katastrofa ako italijanska Vlada ne bi dopustila nastavak Serije A.

Podsjetimo, italijanski šampionat prekinut je prije dva mjeseca, kada i ostale lige, zbog pandemije Covid 19.

Virus je itekako zahvatio Apenine i ta zemlja bila je među najpogošenijim u svijetu. Ipak, obzirom da se situacija smirila, a igrači od nedavno vratili treninzima, istina individualnim, čini se kako je došlo vrijeme za nastavak prvenstva.

Jučer je objavljena informacija kako su čelnici lige donijeli odluku koja kaže da bi se šampionat trebao nastaviti 13. juna, ali naravno za to će trebati zeleno svjetlo Vlade.

Sportski direktor Lazija, kluba koji se bori za titulu, smatra kako bi bila potpuna katastrofa ako se takonešto ne bi desilo.

"Pokušat ćemo osvojiti Seriju A ako se ona nastavi. Ako se ne nastavi, pokušat ćemo opet sljedeće godine", kaže Tare za La Repubblicu i dodaje:

"Oni koji kažu da ne možemo dovršiti prvenstvo samo zbog osobnih interesa, nisu ništa razumjeli. Fudbal 'hrani' 370,000 ljudi. Ako prestane, Italija će izgubiti dio historije, ne samo sport. Bit će to socijalna katastrofa. Ako sada zaustavimo sve, to znači, gotovo sigurno, da se ne možemo vratiti ni u septembru. Mnogo mjeseci neaktivnosti bilo bi nepodnošljivo. Oni nam zavide i misle da je fudbal samo Seria A. Umjesto toga, tu je hiljade ljudi, porodica, koje rade u svijetu fudbala. Imamo dužnost da ih odbranimo".

Dalje se okreće priči o tome kako vlade u ostalim evropskim zemljama pokušavaju pomoći nacionalnim prvenstvima.

"U Evropi postoje vlade koje žele pomoći nogometu. Njemačka, Španija, Engleska... U Italiji nije tako, pa ni u Francuskoj, gdje je sve prekinuto. Mislim da će francuska vlada izgubiti mnogo parnica protiv klubova. Izbjegnimo ljeto na sudu. Oni nas ismijavaju, ove stalne komplikacije su smiješne. Posljedice će se pokazati ogromnim. Ekonomski, socijalni, sportski i psihički. Ljudi su nervozni, a nogomet terapeutski. Mnogi od nas to trebaju. Nogomet može biti znak života koji stvarno započinje iznova."

Na kraju je pohvalio njemački zdravstveni protokol.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Njemački zdravstveni protokol je najbolji; mnogo testova i ako postoji pozitivan slučaj, samo će on biti podložan izolaciji, a ne cijela skupina", kaže Tare koji dodaje kako je italijanska odluka da cijeli tim mora u karantin ako je jedan igrač zaražen - smiješna.

Podsjetimo, njegov Lazio je trenutno drugi na tabeli s bodom manje od Juventusa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi