Finac najbolje poznaje Peteva: On je strastven, analitičan i moderan, ali jako zahtjevan trener

Osvajao naslove s Petevom u Bugarskoj

Finac najbolje poznaje Peteva: On je strastven, analitičan i moderan, ali jako zahtjevan trener

Edmir Škorić

Finski nogometaš Tero Mantyla igrao je u bugarskom Ludogorecu u periodu od 2012. do 2014. godine i tada je sarađivao s Ivaylom Petevom, danas selektorom BiH.

Uoči meča kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Finske i BiH, koji se igra u srijedu u Helsinkiju, Mantlya je tamošnjoj javnosti malo detaljnije opisao našeg novog selektora.

Mantyla je uspio proslaviti dva prvenstva Bugarske pod vodstvom Peteva prije nego što je on postao glavni trener Levskog iz Sofije, jednog od najtradicionalnijih bugarskih klubova. Saradnja je trajala tačno jedan dan.

"Sjećam se kad je najavljen za glavnog trenera Levskog. Navijači kluba aktivno su se bunili zbog imenovanja. Kad je odjenuo klupski dres, navijači su mu ga skinuli na press konferenciji", priča defanzivac Finske.

Razlog besmislene reakcije navijača, prema BBC-u, bio je taj što je Petev ranije rekao medijima da je navijač CSKA Sofije, ljutog rivala Levskog.

Od tada je Petev, između ostalih, trenirao Dinamo Zagreb, reprezentaciju Hrvatske, poljsku Jagielloniju, a sada je na klupi bh. reprezentacije. U srijedu će imati debi na klupi Zmajeva.

Oglasi

"Zapravo sam tek prije nekoliko sedmica čuo od bugarskog fizioterapeuta da je Petev glavni trener Bosne. Malo me iznenađuje to".

Finski portal Yle.fi također navodi da su najvatreniji bh. navijači bili protiv imenovanja Peteva jer je s druge strane u izboru za selektora bio legendarni Sergej Barbbarez.

"Petev je prilično strastven trener i vrlo analitičan. Svoje razmišljanje snažno temelji na kontroli lopte i obraća pažnju na vrlo detaljne stvari na terenu", govori Mantyla, koji danas igra za SJK.

Mantyla tvrdi da je Petev moderan nogometni trener, ali da nije pretjerano govorio sa igračima u vrijeme dok je trenirao Ludogorec. Prema njegovim riječima, bio je jako zahtjevan trener.

"Bio je zahtjevan trener. Znao je ponuditi puno različitih rješenja za različite faze igre na koja prije nisam naišao".

Tokom karijere bugarski stručnjak se oslanjao na 4-2-3-1 formaciju, no nije poznato šta sprema za prvi meč kao selektor BiH. S obzirom da je tu kratko vrijeme, za pretpostaviti je da će igrati onako kako je naša selekcija igrala inače posljednjih godina.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Svakako ima jasnu predodžbu o tome kako se igra nogomet. Pokušava oblikovati momčad tako da izgleda poput igrača koji su u stanju provesti njegovu ideologiju na najbolji nači".

Mantya ipak za kraj kaže da bi volio da Petev svoje trenersko znanje ne pokaže u srijedu navečer u Helsinkiju. Mi se pak nadamo da baš hoće i da će Zmajevi na najbolji način otvoriti kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Top Komentari

Zoilomas
Momci samo nemojte podcjenjivati protivnike, neki dan 16to plasirana ekipa Serie A pobjedi Juventus, ne sto su bili bolji nego sto su bili podcjenjeni. Dajte svakom postovanje I sa najboljim se onda mozete da nosite.
8 0
Sanagoal
Baš me zanima šta može promjeniti za 2 dana sa igračima!
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti