Henry se nasmijao sloganu "više od kluba", Xavi ga uhvatio za ruku i rečenicom ponizio zauvijek

Tu rečenicu i dan danas pamti

Henry se nasmijao sloganu "više od kluba", Xavi ga uhvatio za ruku i rečenicom ponizio zauvijek

E. Čaušević

Thierry Henry je nakon osam fantastičnih sezona na ljeto 2007. godine iz Arsenala prešao u Barcelonu gdje je stigao kao veliko pojačanje. Međutim, kod novih saigrača tek je trebao da se dokaže, a da mu status zvijezde tamo ništa nije značio pokazao mu je Xavi Hernandez rečenicom koju legendarni Francuz i danas pamti.

Henry je igrama u Arsenalu pokazao o kakvom napadaču se radi i bio je sigurno jedan od najboljih napadača na svijetu u tom trenutku. S Arsenalom je Engleskoj osvojio sve što je mogao, no iznenadio je sve odlukom da na ljeto 2007. godine napusti Emirates.

Legendarni francuski napadač odlučio je da karijeru nastavi u dresu Barcelone koja je tada izdvojila 24 miliona eura za njegov dolazak, a Henry je predstavljen na Camp Nouu kao ogromno pojačanje.

Henry je kasnije priznao da je u Barcelonu prešao kako bi ispunio svoj veliki cilj i osvojio Ligu prvaka što je uspio da uradi dvije godine nakon transfera u katalonski klub.

Međutim, iako je stigao kao velika zvijezda u Barcelonu bilo mu je jasno da se novim saigračima tek mora dokazati. To se posebno odnosilo na igrače koji su ponikli u La Masiji i koji znaju šta Barcelona predstavlja.

Henry je sinoć gostovao na jednoj francuskoj televiziji i bio stručni komentator na meču Troyes - PSG. Govorio je prvo o suspenziji Lionela Messija i svemu što se dešava u PSG-u.

Oglasi

"Niko ne smije propustiti trening, ali u PSG-u već odavno postoje isti problemi. Možda mu je narušilo ponos sve ono što je doživio i što neće ostati, ali mnogo veće probleme PSG ima pored Messija. On je postupio na kraju kako treba i izvinio se, ali trening se ne smije propuštati", rekao je Henry i dodao.

"Pravila u PSG-u? Svaki tim obično ima starije igrače i one koji su tu tuže vremena da bi vas uputili i rekli šta smijete, a šta ne smijete raditi. Kada sam tek stigao u Arsenal bilo je nemoguće da radim sve ono što sam htio. Poštovao sam pravila i klub i to je jedini ispravan put koji igrač može imati".

Henry se nakon toga osvrnuo i na zanimljivu situaciju koju je imao kada je stigao u Barcelonu, te razgovor s Xavijem koji nikada neće zaboraviti. Tada je shvatio šta znači poštovati klub u kojem igraš i predstavljaš.

"Kada sam stigao u Barcelonu na jednom treningu nasmijao sam se na slogan 'više od kluba', a tada me je Xavi uhvatgio za ruku i povukao u stranu. Rekao mi je: 'Ovdje nisi osvojio ništa, kada osvojiš neki trofej onda ćeš imati pravo da pričaš'. Tu rečenicu neću zaboraviti nikada. To mi je pokazalo da mi ne znači ništa što sam prije ostvario u karijeri i da se moram ponovo svima dokazati. Poštovao sam pravila, dokazao se i dobio pravo nešto kasnije da kažem. Imao sam tada da mi Xavi pokaže gdje mi je mjesto u ekipi, ali koga vi imate u PSG-u da to uradi? Eto, u tome je ključ problema", zaključio je Henry.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Henry je u Barceloni igrao ukupno tri sezone, upisao je 121 utakmicu na kojoj je zabio 49 golova i upisao 27 asistencija.

Ligu prvaka osvojio je 2009. godine kada je Barcelona u finalu u Rimu sa 2:0 pobijedila Manchester United. Pored toga s Barcelonom je još osvojio čak deset trofeja. Po dva puta je osvojio La Ligu, španski Superkup, Superkup Evrope i titulu svjetskog klupskog prvaka. Osvojio je i jednu titulu Kupa kralja.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Madridista
Bolji slogan bi bio sirotinja od kluba. Ili može i prevaranti od kluba.
0 2
Amansio
Više od kluba dok su to poštvali bili su ekipa kad je Mesi postao više od kluba propali su podpuno.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi