Nema više sudijskog cirkusa: Stiže sistem koji će sve promijeniti

Kap je prelila čašu

Nema više sudijskog cirkusa: Stiže sistem koji će sve promijeniti

Haris Zilić

U Turskoj je sve više problema oko sudija, klubovi se žale iz dana u dan, greške su evidentne, a sada su u Fudbalskom savezu Turske odlučili da to debelo okončaju.

U drugom rangu turskog fudbala isprobat će se sistem poluautomatskog ofsajda.

Slično je kao VAR, ali daje znak sudiji odmah da li je igrač bio u ofsajdu ili ne, tako da će greške tokom ofsajd pozocija i sumnjivih golova biti minimalne.

Ovaj sistem će biti testiran na proljeće u drugom rangu turskog fudbala, a od naredne sezone uvodi se u Super ligu.

Pored VAR sistem i poluautomatskog ofsajda u Turskoj imaju ideju da tri ranga takmičenja budu pokrivena VAR sisteom.

Oglasi

Istina, to će za manje klubove i niželigaše peedstavljati možda problem prije svega zbog infrastrukture, ali u Turskoj žele da priče o sudijama budu prošlost. Nema kola ni vikenda u turskoj, a da se ne priča o sudijama i njihovim odlukama.

Sve je eskaliralo krajem prošle godine kada su se dogodili i napadi na sudije od strane čelnih ljudi klubova.

Fudbalski savez Turske želi da okrene novi list, a i same sudije će biti pod još većom lupom dok cijelokupni sistemi ne budu u upotrebi.

Turska je poznata kao država gdje je i dsota mečeva pod sumnjom zbog čudnih, ali i nepredvidljivih rezultata i naravno na te utakmice se sumnja da sudije imaju svoj dublji uticaj.

Sve navedneo kvari sliku turskog klupskog fudbala, ali čini se da i pomenutim problemima lagano dolazi kraj.

Top Komentari

user1620593935
Nema veze. Sudije ce opet naci neki nacin da pograju Penal Madrid
1 0
Madridista
A joj..... Kako će uefalona nastaviti krast? :-(
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi