Turskim klubovima se otvara prilika kakvu su mogli samo sanjati
FOTO: EPA

Sjajni rezultati dolaze na naplatu

Turskim klubovima se otvara prilika kakvu su mogli samo sanjati

H. Zilić

Evropska klupska takmičenja ove sezone nude dosta fudbalskih uzbuđenja, a zanimljivo je i u brobi za nacionalne koeficijente i mjesta u evropskim takmičenjima narednih sezona.

Najuspješnija država je trenutno Turska čiji su klubovi donijeli koeficijent 7.750, a tek je odigrano drugo kolo grupne faze.

Galatasaray je dodatno podebljao koeficijent trijumfom protiv Manchester Uniteda u Ligi prvaka, Fener je slavio u Konferencijskoj ligi protiv Trnave, ali malo je utisak pokvario poraz Besiktasa od Lugana.

Ipka, Turska do kraja ima šansu, historisjku šansu da uskoro dobije tri predstavnika u Ligi prvaka.

Na ruku im ide i činjenica da će vjerovatno svi turski klubovi (Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas) prezimiti u Evropi što znači još mininmalno šest utakmice za turske klubove nakon grupne faze.

Oglasi

Iza Turske je Belgija, na trećem mjestu je Nizozemska, sliejde Poljska, Danska, Njemačka...

Da približimo, dvije najbolje države po klupskom koeficijentu ove sezone za narednu sezonu će dobiti još jedan tim u Ligi prvaka.

Po trenutnom koeficijentu tom su Turska i Belgija, prijeti i Nizozemska jer ima je ostalo pet klubova u grupnim fazama.

Poljska i Danska su u vrhu također, ali teško da Legia i Rakow, odnosno Kopenhagen i Nordsjaelland mogu izdržati ritam što duže u Evropi, kada se gleda borba sa ostalim ligama.

Turski klubovi su dobro napredovali, a prethodnih godina ta situacija je bila katastrofalna.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Primjera radi, Turska je ove sezone imala jedan klub u pretkolima Lige prvaka i tri kluba u pretkolima Konferencijske lige, s tim da je Galata krenula od prvog pretkola Lige prvaka što dovoljno govori u kolikom su padu bili.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi