Politika kroji sudbinu fudbala: Turskoj prijeti izabcivanje sa EURO-a?
FOTO: EPA

UEFA kreće u akciju

Politika kroji sudbinu fudbala: Turskoj prijeti izabcivanje sa EURO-a?

Haris Zilić

Dosta problema je u turskom fudbalu posljendjih dana, a sve se dodatno zakuhalo nakon utakmice Trabzonspora i Fenerbahcea gdje je bilo svega, a čekaju se i kazne nakon nereda.

I kompletno tursko prvenstvo u tekućoj sezoni je bilo veoma napeto, govorilo se o sudijskim odlukama, bilo je navijačkih nereda, čini se fudbala i lijepe igre najmanje.

Nakon dešavanja u Trabzonu čelnici Fenerbahcea su najavili istupanje iz šampionata, a najglasniji je bio predsjednik Fenera, Ali Koc.

"Dao sam ostavku na poziciju presjednika Udruženja klubova. Od sada će Fenerbahce sam odlučivati o svojoj sudbini. Od danas prekidamo veze. Ako treba otići ćemo u niži rang", kazao je Koc te nastavio:

"Kada donesete ovakvu odluku izbacivanje u niži rang je odmah u opticaju. Bolje je umrijeti jedan dan, nego umirati svaki dan. Ako treba igrat ćemo sezonu i otići".

Oglasi

Međutim, turski novinar Mahmud Rzajev danas je lansirao vijest kako je turski fudbal u ozbiljnom problemu.

Naime, Rzajev navodi da se politika žestoko umješala u fudbal, a to UEFA nedozovljava, a izvori bliski UEFA-i govore da bi Turska mogla imati žestoke sankcije.

Ako Fenerbahce istupi iz prvenstva, to će smatrati uplitanjem politike u sport, a UEFA će u tom slučaju izbaciti fudbalsku reprezentaciju Turske sa Evropskog prvenstva.

Situacija u Turskoj nije bezazlena

U Turskoj su svi na nogama. Pisanja Rzajeva nisu špekulacije, UEFA je spremna da provjeri stanje u turskom fudbalu. Dosta se toga dešavali, a nije isključeno da je politika imala ogorman uticaj na dosta dešavanja, kako rezultatski, ali i onih navijačkih.

Oglasi

Inače, Turska je na EURO-u u Njemačkoj izvućena u grupu F sa Portugalom. Češkom i pobjednikom baraža lige C Lige nacija, a to će biti Gruzija ili Grčka.

U slučaju da se desi nezapamćeni scenarij u evropskom fudbalu i da Turska bude izbačena sa Evropskog prvenstva, postavlja se pitanje koja bi reprezentacija došla na njihovo mjesto?

Naravno, to je sve još daleko, ali i Turskoj su s pravom pomalo nervozni jer ako se UEFA dobro uključi u istragu mogla bi pronaći dosta toga što bi značilo žestok udarac za turski fudbal, kako klupski, tako i reprezentativni.

Poznato je od ranije da UEFA, ali i FIFA ne dozvoljavaju nikakvo uplitanje politike u sport i da su tu sankcije rigorozne za Saveze.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Evo ispunjava ti se zelja gnjido od insana @BosanskaSvedska lete turci tvoji vani al chuna tebi opet nece bosna ici pre da ce luxemburg
1 1
atomskimrav
Pa sta bi onda sa nama uradili, zabranili bi nam sva takmicenja i kvalifikacije.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi