Turskom nogometašu presudila podrška vojnoj opreaciji u Siriji

St. Pauli mu dao otkaz

Turskom nogometašu presudila podrška vojnoj opreaciji u Siriji

E. Škorić

Ofanziva Turske na dio Sirije izazvala je dosta reakcja, čak i kod sportista. Neki turski nogometaši jednostavno nisu mogli, a da ne podrže napad svoje zemlje na kurdske snage u Siriji.

Među prvima je to učinio Cenk Sahin, nogometaš rodom iz Turske, a koji nastupa u njemačkom drugoligašu St. Pauliju.

"Mi smo uz našu herojsku vojsku, naše molitve su sa vama", objavio je na Instagramu.

Ovakav post je naišao na burne reakcije najvatrenijih navijača St. Paulija koji su odmah objavili otvoreno pismo u kojem od kluba traže da se Sahinu odmah uruči otkaz.

Navijači St. Paulija su istakli da "ovo nije prvo javno i medijsko izjašnjavanje Sahina na ovu temu", te da je i ranije "iražavao svoj nacionalizam i prezir prema kurdskom narodu".

St. Pauli je reagovao, pa je danas raskinuo ugovor sa Sahinom.

Klub je objavio kako je napravljen interni pregled Sahinove objave na Instagramu o napadu turske vojske na Siriju.

"Nakon razgovora kluba i igrača, donijeli smo odluku da Cenk Sahin bude oslobođen svih obaveza prema našem klubu. Donošenju odluka pridonijelo je prije svega nepoštovanje vrijednosti udruge kao i zaštita igrača".

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

"Nakon brojnih razgovora s navijačima, članovima i prijateljima, čiji korijeni su u Turskoj, postali smo svjesni da ne možemo i ne smijemo detaljno suditi o diferenciranim percepcijama i stavovima iz drugih kultura. Bez ikakve rasprave i bez ikakve sumnje odbacujemo ratničke akcije. Oni i njihova solidarnost u osnovi proturječe vrijednostima udruženja", navodi se.

Inače, turska ofanziva je počela nakon povlačenja američkih snaga sa sjevera Sirije. U medijima se špekuliše da je već više stotina ljudi izgubilo živote, dok se pretpostavlja da je već u prvih 36 sati od početka vojne akcije Turske raseljeno oko 60.000 ljudi.

Top Komentari

Dobojlija
Koja je to vojska "herojska "koja napadne drugu drzavu
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi