Twente je u rukama Mostarca: "Bolji početak karijere nisam mogao zamisliti"

Ko je Marino Pušić koji vodi trofejni holandski klub?

Twente je u rukama Mostarca: "Bolji početak karijere nisam mogao zamisliti" · Intervju

Teme:

Nedvojbeno je da od fudbalskih bh. trenera danas najbolje kotira Vahid Halilhodžić. Uspješno kormilari Nantesom, kultnim francuskim klubom velike historije za koji je svojevremeno i igrao, no uz Vahu iza kojeg su godine i godine rada, imamo još mnoštvo trenera, i kako se čini, imat ćemo ih i u buduće. 

Dolaze nam neka nova imena, u plejadi tih svakako su Adnan Čustović (Waasland-Beveren), Tomislav Stipić (Grasshoppers), Sergej Jakirović (Gorica), pretežno su to imena mlađa od 40 godina koja prate savremeni fudbal, trendove, uče i imaju uspjeha.

No, jeste li kada čuli za Marina Pušića? Radi se o stručnjaku rođenom u Mostaru, koji već skoro 30 godina živi u Holandiji, gdje je i izgradio lični identitet i integritet. Nakon što je godinama radio kao asistent u Twenteu, ovaj trofejni klub mu je ljetos ukazao priliku da radi s prvom momčadi, a sve je izvjesnije da će na startu samostalne trenerske karijere klub iz Enshedea vratiti u Eredivisiju.

Sve to je svakako bio povod da kontaktiramo Pušića, koji na startu premotao film svoje dosadašnje karijere, a bilo je također govora i o ambicijama, rodnom Mostaru...

"Krenuo sam od nule, to je za mene jedini ispravan put, s tim da sam se najprije okušao u futsalu. Vodio sam mlađe selekcije reprezrentacije Holandije, uporedo i prvoligaške timove i išlo me prilično dobro. Osvajao sam trofeje, dobijao priznanja za trenera godina... Imao sam također opciju i da preuzmem seniorsku reprezetaciju, međutim na kraju sam odlučio da se okrenem onom 'pravom' fudbalu, jer je to bio i neki san kada sam počinjao. Prvo sam radio s djecom, stvarao sam igrače, onda sam se gradio kao pomoćni trener radeći u prvoligaškim ekipama, da bi mi ljetos vodstvo Twentea ukazalo povjerenje da krenem samostalno. Danas kada pogledam kako stojimo na tabeli i sve ostalo, bolje nisam mogao zamisliti", počeo je 47-godišnji Marino Pušić svoju priču za SportSport.ba.

Život mu se, priznaje nam, u međuvremenu znatno promijenio.

"Mnogo, mnogo... Danas sam u žiži, pritisak je veliki, sasvim nešto drugačije nego ranije. Ali, to sam izabrao, uostalom takvo nešto sa sobom nosi i rad u klubu kao što je Twente. Danas odjednom svako ima mišljenje o meni, mom radu, ali koliko se god promijenio moj život, ja sam ostao isti."

Pušićev trenerski rukopis donio je to da se Twente danas nalazi na vrhu tabele u drugom rangu.

"Moraju biti zadovoljni... Twente je ljetos bio u pepelu, startali smo od nule, nije bilo ni igrača... Sve smo nekako u zadnjem momentu to sklapali i razvijali se s vremenom, a rezultat svega toga je ovo prvo mjesto. Drugoplasiranoj Sparti iz Rotterdama 'bježimo' osam bodova, ali nema opuštanja, ostalo je još šest kola i do kraja moramo odraditi posao najbolje što možemo. Bilo bi odlično da se vratimo u Eredivisiju, ipak klub kao Twente to zaslužuje."

Image result for marino pusic

Sjajni rezultati za posljedicu su očekivano donijeli i brojne ponude.

"Postoji interesovanje, svakako, ali moj fokus je u ovom momentu isključivo na Twenteu. Ugovor mi važi do 2020. godine, što znači da računaju na mene ukoliko se plasiramo u viši rang, no fudbal je nepredividiv, ko zna šta će se izdešavati u narednim mjesecima. Pitanje je i kakav će budžet biti, hoće li oni moći odgovoriti na moje određene zahtjeve i slično..."

Za Twente je nekada igrao Husref Musemić, zatim Dario Vujičević, a nije isključeno da u godinama koje dolaze još neki igrač iz BiH obuče dres ovog tima.

"Kao trener pokušavam dovesti igrače na temelju njihovih kvaliteta i karaktera, nije mi nikad bitno odakle ko dolazi. Mi imamo skauting službu, postoji čitav proces prije nego igrač dođe kod nas, a potpuno nam je nebitno iz koje i kakve je lige. Znamo i sami da Premijer liga BiH ne kotira najbolje, pa, evo, naprimjer jedan Samir Memišević u Groningenu igra vrlo dobro. Dakle, sve je stvar igrača. Ako se pojavi neko interesantan, zašto da ne?"

U Holandiju je Pušić otišao prije nego što je izbio rat u našoj zemlji.

"Ovdje sam još od 1989. godine. Iz omladinskog pogona Veleža sam najprije otišao u Graafschaap, tu sam i počeo profesionalnu karijeru, međutim put me je bio ponovo doveo u Mostar. Bila je to ona prijeratna sezona, ali kada je počela cijela onda frka, spakovao sam s porodicom kofere i otišao."

Image result for marino pusic

U rodni Mostar dolazi najmanje jednom godišnje.

"Dolazim često u Mostar, kada god imam priliku, ipak mi tamo i dalje žive roditelji. Iskren da budem, ne pratim toliko šta se dešava tamo, tu i tamo nešto čujem-pogledam, pogotovo kad se radi o fudbalu. Ali, evo, vidim da reprezentaciji BiH ne ide loše pod vodstvom Roberta Prosinečkog koji se pokazao kao pravi stručnjak."

Marino nije jedini u porodici koji je u sportu. Sestra je žarila i palila rukometnim parketima. 

"Moja sestra Irina je bila rukometašica svjetske klase. Igrala je u nekoliko zemalja, od Španije do Njemačke i pretežno je svugdje osvajala trofeje. Uz to je bila i reprezentativka, najprije Hrvatske, a onda i Holandije. Bila je velika igračica."

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Na kraju razgovora Pušić se dotakao i Ajaxa čije ovosezonske rezultate u Ligi prvaka je malo ko očekivao.

"Igraju jako dinamično, moderno i napadački, imaju kvalitet za to... Izbaciti Real Madrid nije mala stvar. No, ono što vrijedi istaknuti svakako je veliki posao koji su napravili još ljetos pri sklapanju momčadi. Napravili su mali zaokret u politici, nisu šparali kao ranije, odriješili su kesu kako bi doveli Tadića, pa Blinda... Imaju dosta dobrih invidualaca i mislim da nisu bez šansi ni protiv Juventusa", završio je Pušić.

Top Komentari

mostarac
Pusa je raja s vrha Avenije ( Hase,Dzidic Nenad,Dzidic Mario,Aka,Cinci,) imao sam priliku da igram zajedno sa njim za skolu(OS. 25 Maj) i bio je veoma talentovan igrac isto kao i njegov mladi brat Seva ...Cestitke i sretno u daljnoj trenerskoj karijeri!!!
2 1
StoneIsland
Možda malo subjektivno ali ima nešto u tom hercegovačkom podneblju. U skoro svakoj toj biografiji, provlači se slavno ime mostarskog ponosa.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije