UEFA pokrenula postupak protiv Srbije - Englezi otkrili sve detalje, ali i optužbe na račun Srba
FOTO: EPA

Sve je transparentno

UEFA pokrenula postupak protiv Srbije - Englezi otkrili sve detalje, ali i optužbe na račun Srba

Esmer Oštraković

Reprezentacija Srbije poražena je na svom otvaranju ovogodišnjeg Evropskog prvenstva koje se igra u Njemačkoj od jedog od glavnih favorita za osvajanje naslova, a eto je naravno Engleska. Konačan rezultat bio je "mršavih" 1:0 za Engleze.

Ipak, da se najmanje priča o utakmici pobrinuli su se navijači obje reprezentacije, a sada je pokrenut i disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije.

Naravno on je pokenut od strane UEFA-e, a razlog je ponašanje navijača Srbije na utakmici protiv Engleske u prvom kolu Evropskog prvenstva koje se igra u Njemačkoj.

Kako pišu engleski mediji UEFA je pokrenula istragu protiv Srbije jer su prijavljeni majmunski krici koji su bili upućeni reprezentativcima Engleske.

UEFA je imenovala inspektora koji će sprovesti disciplinski postupak povodom navodnog ponašaja koji su prijavljeni od strane svjedoka sa tribina.

Oglasi

Kako navodi svjedok koji je bio na tribinama sve se navodno dogodilo tokom prvog poluvremenu utakmice koja je odigrana u subotu.

Osim ove istrage UEFA je optužila Fudbalski savez Srbije za dva prekršaja, a radi se o bacanju predmeta i prenošenju provokativne poruke koja je neprikladna za sportski događaj.

Zadnja optužba odnosi se na prikazivanje zastave povezane sa paravojnim pokretom koji je bio uključen u etničko čišćenje.

Iz UEFA- su bili jasni.

"Inspektor za etiku i disciplinu UEFA-e sprovest će disciplinski istragu povodom ponašanja navijača", rekao je PR UEFA-e.

Oglasi

Spremna bila i kodna riječ u slučaju problema sa navijačima

Navijačima Engleske bilo je rečeno da koriste specifičnu kodnu riječ koju trebaju uputiti njemačkim policajcima ukoliko osjete da im prijete navijači Srbije na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

"Najveći izazov za nas je da identificiramo nasilje, ali i grupe koje planiraju nasilje i to u ranoj fazi. Želimo ih odvojiti i pustiti ljude da gledaju utakmice", rekao je Both.

Tako je osmišljena i kodna rečenica ili bolje rečeno kodna riječ za navijače Engleske koji budu sumnjali da bi ih Srbi mogli napasti.

"Kodna riječ za njih je Panama, a najbolje bi bilo da je upotrijebe u rečenici "Kojim putem trebamo za Panamu", rekli su iz njemačke policije.

Ukoliko službenici čuju riječ Panama odmah bi trebali tu osobu zaštiti i odvesti je na sigurno mjesto.

Osim toga odmah bi trebao biti u pripravnosti "Panama tim" koji će biti profesionalni tim ljudi spreman da riješi ovakve situacije.

Obzirom na sva dešavanja, teško je reći da je policija uspjela odraditi svoj dio posla.

Top Komentari

user1718707630
Tek cemo vas klati mater vam ****m pokrstenu!
0 1
user1676717906
Divi ovog majmuna sa zastavom, pa on nezna ni ko igra
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi