Kvalifikacione grupe za EURO biće manje nego inače

Sve zbog novca

Kvalifikacione grupe za EURO biće manje nego inače

Edmir Škorić
Teme:

Prema pisanju britanskog lista "The Times", UEFA ima namjeru da mijenja format grupa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2028. godine.

Novac uglavnom upravlja nogometom, kako klupskim, tako i reprezentativnim. Tako bi zbog slabog interesa TV emitera, UEFA mogla donijeti odluku o skraćivanju grupa u narednim kvalifikacijama za odlazak na EURO.

Navodno je na stolu prijedlog da sve grupe imaju najviše četiri ili pet timova, a ne pet ili šest timova, što je trenutno slučaj i na šta smo se odavno svi navikli.

UEFA bi 'gubitak' utakmica trebala nadoknaditi promjenama u Ligi nacija, gdje bi trebala osigurati da reprezentacije sličnog jakosnog razreda igraju još više međusobnih utakmica nego dosad.

UEFA je također odustala od ideje proširenja Evropskog prvenstva na 32 sudionika, jer bi to kvalifikacijski proces učinilo potpuno rutinskim, posebno sa stajališta velikih nogometnih zemalja.

Glavni problem je što je u velikim nogometnim zemljama izuzetno mali interes za utakmice protiv autsajdera, pa su zbog toga i televizijski operateri spremni plaćati manje za zakup prava nego prije.

Oglasi

Domaćin Eura 2028. još nije izabran. Velika Britanija i Irska zajedno su predale kandidaturu, a za domaćina turnira natječe se i Turska.

Inače, danas će od 12 sati u Frankfurtu biti održan žrijeb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo koje se 2024. godine igra u Njemačkoj. Reprezentacija BiH čeka svoje protivnike i nalazi se u drugom šeširu nakon dobrih igara i osvojenog prvog mjesta u svojoj grupi u B diviziji Lige nacija.

Osim BiH u drugom šeširu se nalaze još Francuska, Engleska, Srbija, Austrija, Škotska, Finska, Češka, Wales i Izrael. Dakle, s ovim selekcijama ne možemo se susresti u kvalifikacijama.

Svi šeširi:

Prvi šešir: Nizozemska, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska i Poljska.

Oglasi

Drugi šešir: Bosna i Hercegovina, Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Srbija, Škotska i Finska.

Treći šešir: Ukrajina, Albanija, Norveška, Slovenija, Irska, Island, Crna Gora, Rumunija, Švedska i Armenija.

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva i Sjeverna Makedonija.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Peti šešir: Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija i Malta.

Šesti šešir: Armenija, San Marino i Lihtenštajn.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi