UEFA mijenja odluku: Zmajevi će sada puno teže do Evropskog prvenstva

Ništa od proširenja

UEFA mijenja odluku: Zmajevi će sada puno teže do Evropskog prvenstva

E. Škorić

Iako je ranije UEFA najavila promjenu formata takmičenja i povećanje broja učesnika na Evropskom prvenstvu 2028. godine, čini se da od toga nema ništa.

"Daily Mail" saznaje da vodstvo krovne kuće evropskog nogometa ima namjeru da odustane od plana da od 2028. godine turnir proširi na 32 ekipe.

Nju na taj korak primoravaju istraživanja prema kojima financijski efekti ne bi bili dobri ako bi na završnom turniru na Starom kontinentu bilo 32 od 55 reprezentacija.

“UEFA je pričala sa broadcasterima širom Evrope i svi su im rekli da bi kvalifikacije izgubile smisao. Ako 32 tima ide dalje, onda bi praktično svaka grupa bila riješena, ne bi bilo toliko uzbudljivih mečeva. UEFA je predložila i ideju eliminacionih mečeva, ali ni to nije naišlo na odobrenje. Konačna odluka biće donijeta na Izvršnom odboru UEFA-e u novembru”, navodi se u tekstu Daily Maila.

Ovo je loša vijest i za bh. reprezentaciju koja bi daleko lakše otišla na EURO ako bi se proširilo na 32 reprezentacije, što je više od polovine reprezentacija koje nastupaju u kvalifikacijama.

Vjeruje se da je Velika Britanija glavni favorit za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. godine, a kandidaturu su poslali još Turska i Rusije, koja je trenutno pod sankcijama.

Britanski mediji smatraju da Britanci imaju najveće šanse za organizaciju turnira. Službenog organizatora (ili organizatore) ćemo saznati u septembru 2023. godine. Englezi su posljednji put organizovali Euro 1996. godine, a tada ga je osvojila Njemačka pobijedivši u finalu Čehe 2:1.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Što se tiče Eura 2024, igra se u Njemačkoj, a 9. oktobra bit će održan žrijeb grupa za kvalifikacije za taj turnir. 

Bh. reprezentacija sutra igra protiv Crne Gore u Zenici za prvo mjesto u grupi i promocij u Ligu A Lige nacija i za bolju poziciju u spomenutom žrijebu.

Top Komentari

Saimai1316
Mi koji smo baksuzi i kad bi prosirili europsko da svi ucestvuju nesto bi se desilo i ni tad nebi otisli
7 0
melee
Pa mi neznamo lahko, to se oduvjek znalo. Zato su nam i otezali.
1 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi