Nevjerovatna je lista klubova koje je UEFA sankcionisala zbog kršenja financijskog fair-playa
Foto - EPA

PSG dobio najveću kaznu

Nevjerovatna je lista klubova koje je UEFA sankcionisala zbog kršenja financijskog fair-playa

Midhat Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) sankcionisala je osam klubova zbog kršenja pravila finansijskog fair-playa.

Lista sankcionisanih klubova veoma je interesantna. Iako su pojedini klubovi nemilice trošili novac u prethodnim godinama, njih nema na popisu na kojem su se našli Milan, Inter, Juventus, Roma, PSG, Monaco, Bešiktaš i Marseille.

Ukupna kazna za ove timove iznosi 172 miliona eura. Klubovima će biti oduzimane novčane nagrade koje dodjeljuje UEFA kroz svoja takmičenja, ali izrečena kazna neće biti aktivna odmah.

Sankcija se suspenduje na naredne tri godine, osim za Romu i Inter, koji su po sporazumu o nagodbi uspjeli da dobiju suspenziju kazne na četiri godine.

Zbog traženja dodatne godine u sporazumu o nagodbi, Roma i Inter će morati da ograniče potrošnju u narednih godinu dana.

Najveću kaznu dobio je francuski PSG. UEFA ih je sankcionisala sa 65 miliona eura, a zatim slijede četiri italijanska velikana.

Roma je dobila kaznu od 35 miliona eura, Inter 26, Juventus 23, a Milan 15 miliona eura.

Najbolje su prošli Bešiktaš, Marseille i Monaco. Turski velikan kažnjen je s četiri miliona eura, a dva francuska kluba s po dva miliona eura.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Sankcija o oduzimanju nagradnog fonda od klubova neće dakle biti aktivna za naredne tri, odnosno četiri godine za Romu i Inter.

UEFA je bez obzira na sve pokazala određeno razumijevanje za klubove. Pristali su na kompromise o odgađanju kazni koje su za većinu klubova zaista ogromne.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

pjanke.sa
Real Madrid zasticen ko Borac kod nas.
3 7
King_Kenny
...kako li su raspala Roma,Marseille i Besiktas prekrsili finansijski fair play,a skupa ne potrose koliko Man.City na jednog igraca,koji je ujednu sprcao par milijardi u zadnjih nekoliko godina.Ocito ta pravila ni ne mogu pogadjati ove koji imaju para na bacanje.
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti